Cukrář.cz

Reklama



Créme Brûlée

17.10.2018 | Autor: Johny | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Suroviny

4 ks žloutky, 60 g cukr krupice, 0,5 l smetany (33% tuku), 2,5 ml vanilkového extraktu (vyškrabaná zrníčka z 1/2 vanilkového lusku), 1 g sůl,
třtinový cukr na opálení (karamelová vrstva na povrchu hotového krému)

Výroba

1. Smísíme žloutky a cukr krupici, až se dobře spojí.
2. V hrnci se silným dnem zahříváme smetanu a vanilkový lusk téměř k varu, odstavíme a necháme 30 minut stát. Odstraníme vanilkový lusk a zamícháme žloutkovou směs a sůl. Směs procedíme.
3. Dáme do mělkých mističek nebo gratinovacích misek, 2,5 cm hlubokých, na ručník v pekařském plechu (účel - ručník nám oddělí dna mističek od silného tepla.) Do plechu nalijeme dostatečné množství horké vody, měla by sahat do poloviny boku mističek.
4. Pečeme (vaříme) při 175 ° C (350 ° F) dokud není pudink ztuhlý, asi 25 minut.
5. Necháme zchladnout a řádně vychladíme v lednici.
6. Dohotovení - nejprve odstraníme zbylou vlhkost z povrchu "crému". Posypeme rovnoměrnou vrstvou hnědého cukru (třtinového). Zkaramelizujeme cukr pod grilem, umístíme misky s pudinky velmi blízko teplu, tak cukr zkaramelizuje dříve, než se ohřeje celý pudink (misky s crémem můžeme umístit do pekáčku s ledem, aby se nám crém pod grilem nezahřál nebo jinak můžeme použít na karamelizaci cukru i opalovací pistoli.) Jakmile se roztavený cukr ochladí, vytvoří tenkou, tvrdou kůrku (krustičku). Podáváme co nejdříve, jestliže pudink stojí delší dobu, krustička zvlhne a změkne.

Místo hnědého cukru na posypání můžeme použít cukr krupici, ale je mírně těžší dosáhnout karamelizace.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.