Reklama |
SIGEP 2019 – ZLATČINA POLEVA PERFECT GLAZEZrcadlová poleva nesoucí název mirror glaze, neboli zrcadlová poleva, je potahová hmota usnadňující donedávna poměrně náročný cukrářský úkon, jenž vyžadoval rukodělnou obratnost a ne vždy s dostatečnou zárukou odpovídajícího výsledku. Tento finální úkon dortové dekorace je usnadněním cukrářské tvorby pro svoji jednoduchost výroby a rovněž i aplikací na zvolený objekt, kterým bývá ve většině dort. Pro nezasvěcené ji lze dosti velkým obloukem přirovnat, a to zejména u mužské populace, jako rozdíl mezi mechanickou a automatickou převodovkou u automobilu. Kdy prvně jmenované převodové ústrojí se musí za jízdy průběžně ručně naprogramovávat podle situace v silničním provozu, způsobu požadované jízdy, výškovému rozdílu na komunikaci a dalším vlivům. Kdežto automat si dělá prostřednictvím elektronického systému (téměř) vše sám a z řidiče se stane pohodový pantáta bez povinnosti převodově myslet a namáhat si pravou horní končetinu, kdy je tak jeho činnost zjednodušena na pouhou korekci jízdy volantem a brzdný úkon. Prosím přirovnání brát jako zjednodušený ilustrační popis. Obdobně lze totiž přirovnat zmiňovaný přípravek ke standardním surovinám. Cukrářský veletrh SIGEP v Rimini je v průčelí vstupního prostoru vybaven lesem nosných stožárů s vlajkami všech vystavovatelů, kdy můj zrak zavadil o český národní symbol. A to byl impuls velké výzvy k soustředění se na onen tuzemský subjekt v prostorách 28 objemných výstavních hal riminské fiery, kde bez nadsázky nezůstává píď volné plochy a snaha o nalezení českého vystavovatele se stala hledáním jehly ve stohu slámy.
Důvody vstupu české cukrářky do největší cukrářské arény světa SIGEP, měly své opodstatnění v problematice hotových potahových hmot, k jejímuž použití postačuje pouze jejich ohřev, ale majících svou vedlejší problematiku, jíž shrnuje Zlatka do tří bodů: Prodává se zároveň i voda, která zvyšuje hmotnostní objem, který je nutno kompenzovat zvýšenou finanční částkou. Chuť takto „ochuceného“ výrobku se kříží s jeho posláním a původně dobře míněný záměr se mění v dlažbu cesty do pekla. Ale tím svízel zdaleka nekončí. Čokoláda je sice chutná pochutina, ale bývá nezřídka ženou zahalenou do arabského hidžábu, kdy tak dochází k poměru tzv. něco za něco. Pokud je dort dekorován pravou čokoládovou polevou, je to na újmu jejího lesku a stability. Zvolíme-li eliminaci tohoto neduhu prostřednictvím pektinu, tak ten má zase náročný požadavek ve správném PH, které ovlivňuje přirozené chuťové aroma, kdy se nám tím začne roztáčet začarovaný kruh. Řečeno ve stručnosti. A do toho všeho je navíc nutno se popasovat s držením polevy na dortu, krytím a schopnosti jejího zamražení. Klasické polevové receptury bývají pracné a vyžadují přesné dodržení recepturních pravidel. Pokud dojde k jejich i nepatrnému odchýlení od optima požadavku, váš původní záměr se může začít hroutit jako domeček z karet. V praktickém provedení pak zákazník smíchá směs s horkou vodou, případně nahřeje a poté se vyčká dosažení optimální aplikační teploty, a je hotovo. - pokračování -
Příbuzné články...
16.02.2022 Sigep opět žíje …!03.12.2021 Veletrh SIGEP - Rimini 20.09.2021 HostMilano 2021 15.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/-2. 13.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/ -1. [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |