Reklama |
GELATO FESTIVAL CHALLENGE 2019 / 2. - moravské kolo
Italská mezinárodní soutěž ve tvorbě řemeslné zmrzliny pod pořadatelskou taktovkou výrobce zmrzlinových strojů Carpigiani a organizačním provedení společnosti Eiskon, dodavatelem zmrzlinových strojů uvedené značky pro Česko a Slovensko, měla své pokračování v podobě moravského kola, konaného v nově zřízených firemních prostorách Eiskonu, s.r.o. Počet původně přihlášených dvanácti účastníků se smrskl na deset - jak bývá tradičním zvykem -, kdy ani takto lehce zdecimovaná sestava, shodou okolnosti - v decimovém počtu - neubrala nic na zajímavosti a dramatičnosti soutěže. Před 14 dny konané české kolo v Úvalech mělo dvojnásobný počet účastníků, ale protože Čechy mají přibližně dvojnásobně větší demografickou početnost obyvatel, tak lze vyslovit, že soutěžní účast byla v porovnání s Čechy a Moravou procentuálně přibližně stejná. Nejvzdálenější účastník vážil cestu až z Havířova – v tomto případě ze Slezska - což se rovnalo vzdálenosti 200 km.
A rovněž tak struktura výrobků další soutěžní tvorby neměla pražádné mantinely ve zpracovatelské fantazii. Projděme se výčtem některých z nich, kdy Jakub GAVOR z cukrárny „Ještě jednu“ pojal chuťovou inspiraci v kombinaci bazalky s citronem a olivovým olejem (č. 1). Břeclavský Ondřej KODL z Delikany zvolil za základ soutěžního počinu kokosové mléko coby prostředek ochucovací pasty, doplněné maracujou a mangem (č.8). Velká Bíteš je proslavená nejenom nedalekým tragickým monumentem Devíti křížů, ale i cukrárnou U Zdubů, kam zavítá nejeden příznivce sladké pochutiny i ze vzdálenějšího okolí. Naopak tentokrát neváhali přijet bítešští tvůrci zmrzliny na čele s Milošem ZDUBOU do Brna, a to se speciálně postaveným chuťovým programem pod názvem E.T. Mascaramel. Pod tímto označením se skrýval výluh východotimorské kávy tvořený krémovým karamelem s přídavkem mascarpone a zdobený amarettinovými sušenkami (č.2)
Milan BLATNÝ z pojízdné zmrzlinárny nazvané „Božský kopeček“ krystalizující do paměti Brňanů jako proslulá postava s tříkolkovou zmrzlinou, vsadil vše na svůj tradiční veganský produkt sestávající z kompozice sezam, macadam, yuza, černý sezam, poppy semínka, tonkové fazole, kdy povrch tvořila ozdoba z limetkového kaviáru a kandovaného šeříku (č.3) Zástupce brněnské Aidy Stanislav FURCH se rozhodl pro malinový sorbet s limetkou a čokoládou (č.4). Pani Jarmila Böhmové ze stejnojmenné cukrárny u Böhmů v Havířově, byla při soutěžní tvorbě ovlivněna vzpomínkami na pobyt na řeckém ostrově Zakynthos a tomu přizpůsobila námět soutěžní tvorby. Ostatně suroviny řecký jogurt, maracuja a pistácie, hovoří výmluvnou řečí jako i chuť jejího soutěžního příspěvku (č.5). - pokračování příště -
Příbuzné články...
16.02.2022 Sigep opět žíje …!03.12.2021 Veletrh SIGEP - Rimini 20.09.2021 HostMilano 2021 15.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/-2. 13.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/ -1. [další příbuzné články] |
Dnes je sobota sobota 23. listopadu 2024
svátek slaví Klement, zítra Emílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |