Reklama |
Vestfálský jablečný nákypSuroviny 500 g selského chleba z žitné mouky (možno použít i směs) Vanilková omáčka 1/2 l smetany sladké Příprava Z chlebu odstraníme kůrku a střídku upravíme na malé kostičky. Vložíme do mísy, zalijeme jablečným moštem a necháme několik hodin uležet. Poté vložíme rozinky, přidáme trochu vody a krátce povaříme a necháme oschnout. Oloupeme jablka, která nastrouháme na tenké plátky a nasekáme nahrubo ořechy. Chlebovou hmotu vymačkáme, přidáme rozinky, ořechy, kyselou smetanou, 150 g cukru, skořici a dva žloutky a směs vyhněteme do chlebového těsta. Bílky vyšleháme do zhoustnutí, vložíme na drobno nakostkovaný perník a se zbytkem cukru vymícháme do sněhové podoby. Vyšší nákypovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou a chlebové těsto prokládáme střídavě s nastrouhanými jablky pod horní hranu formy. Příprava vanilkové omáčky Do hrnce nalijeme sladkou smetanu vložíme cukr a vanilku a za přidávání škrobové moučky povaříme do zhoustnutí a posléze necháme vychladnout. Po upečení nákypu a částečném zchladnutí jej převrácením vyjmeme z formy a nakrájíme do potřebných tvarů. Vložíme na talíř a polijeme vanilkovou omáčkou. Odekorujeme nastrouhanou hořkou čokoládou. Teplota pečení: 170 °C
Příbuzné články...
19.04.2022 Plastická čokoláda13.04.2022 Velikonoce po polsku 11.04.2022 Velikonoční macarony 09.04.2022 Velikonoční beránek 06.04.2022 Velikonoce - Oříškové řezy s vaječným koňakem [další příbuzné články] |
Dnes je středa středa 15. ledna 2025
svátek slaví Alice, zítra Ctirad Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |