Reklama |
Zákusky z pohledu inspekce / -1.Zákusky, tedy cukrářské výrobky, jsou velice rozmanitou skupinou potravin většinou sladkého charakteru. Jejich základem jsou pekařské výrobky (korpusy pečené z různých druhů těst a hmot), které jsou dohotoveny pomocí náplní, ozdob, polev i kusového ovoce. Závazné požadavky na cukrářské výrobky, jejich výrobu a prodej, stanovuje zákon o potravinách a jeho příslušné prováděcí vyhlášky. Už sama skupina těst, z nichž jsou vyrobeny korpusy, je velmi různorodá a zahrnuje těsta linecká, listová, vaflová, pálené hmoty, šlehané hmoty, jádrové hmoty, kynutá těsta atd. Základními surovinami jsou obvykle mouka, cukr, tuk, voda, mléko, jádroviny, vejce, sůl, a mnoho dalších, podle toho, o jaký druh těsta či hmoty se jedná. Důležitý je poměr použitých surovin a jejich zpracování (překládání, mísení, hnětení, šlehání), které tvoří charakteristické znaky pečeného korpusu (listování, křehkost, vláčnost, pórovitost, pevná kůrka atd.). Náplně Podle toho, jaká náplň byla pro dohotovení (plnění a zdobení) zákusků použita, člení příslušná prováděcí vyhláška k zákonu o potravinách druh “cukrářský výrobek” na skupiny s náplní: lehkou tukovou, lehkou máslovou, tukovou, máslovou, šlehačkovou, bílkovou a ostatní. Jejich charakteristika je následující:
Seznam surovin používaných k výrobě náplní by snad byl ještě pestřejší, než pro výrobu korpusů. Mezi základní patří různé druhy tuků včetně másla, cukr, šlehačka a mléko, vejce a výrobky z nich, pudinky, kakao, čokoláda, káva, ovoce a výrobky z ovoce, ořechy atd. Pro náplně cukrářských výrobků je závazně stanoveno, že musí být stejnoměrného zabarvení a hrubší částečky by měly být rovnoměrně rozptýleny po celém objemu krému. Vůně i chuť musí být příjemné, podle použitých surovin, bez cizích pachů a příchutí. Nesmí být nakyslé ani hořké, to by již mohlo signalizovat počáteční stadia kažení. Kromě náplní se používají na dohotovení cukrářských výrobků také polevy. Docílí se tím lepší vzhled výrobku a zlepší se i jeho chuťové vlastnosti, popřípadě se i prodlouží trvanlivost. Podle toho, z čeho jsou připraveny, je lze nazývat jako čokoládové, bílkové, fondánové, agarové, želatinové, tukové a jiné. Další součástí cukrářských výrobků bývají modelované ozdoby - různé jedlé dekorace ve tvarech květin, figurek, ovoce a jiných předmětů. Propůjčují výrobkům velice atraktivní vzhled. Vyrábějí se odděleně jako polotovary např. z marcipánu, cukru, sušeného mléka, jádrovin, fondánu a samozřejmě i povolených potravinářských barviv. Pokud jde o sortiment zákusků na trhu, je velmi široký a v nabídce je mnoho výrobků, které bez nadsázky můžeme nazvat jako tradiční: větrníky, žloutkové věnečky, indiánky, rakvičky se šlehačkou, špičky s tekutou náplní, různé druhy dortů a rolád, listové trubičky a šátečky s bílkovou náplní nebo žloutkovým krémem, košíčky a bezpočet dalších. - pokračování -
Příbuzné články...
19.04.2022 Plastická čokoláda13.04.2022 Velikonoce po polsku 11.04.2022 Velikonoční macarony 09.04.2022 Velikonoční beránek 06.04.2022 Velikonoce - Oříškové řezy s vaječným koňakem [další příbuzné články] |
Dnes je pondělí pondělí 3. února 2025
svátek slaví Blažej, zítra Jarmila Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |