Cukrář.cz

Reklama



Vánoce z Norimberka

11.12.2019 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Suroviny

500 g medu
250 g cukru
1500 g hladké mouky
1 ČL mletého hřebíčku
1 ČL Macise (muškátový květ)
1 ČL Kardamomu
1 PL skořice
1 (na špičku nože) zázvoru
1 nastrouhaná pomerančová kůra
1 nastrouhaná citrónová kůra
50 g namletých lískových ořechů
50 g citrónové esence
50 g pomerančové esence
20 g potaše (jedlá soda)

Suroviny pro polevu

200 g práškového cukru
125 ml mléka
1 ČL másla

Příprava

Med s cukrem povaříme do vzkypění a necháme vychladnout. Do mísy prosijeme mouku a přidáme všechny uvedené suroviny od hřebíčku po pomerančovou esenci a řádně promícháme.
Potaš rozpustíme v menším množství vody.
Do mouky postupně vléváme za stálého mícháni nejdříve medový roztok. Tuto novou směs důkladně promícháváme. Poté vléváme opět pozvolna za stálého míchání potaš a znovu vše důkladně promícháme.
S veškerou důkladností hmotu uhněteme do těsta.
Těsto vložíme na moukou vysypaný vál a vyválíme do požadovaného tloušťky. Vykrájíme podobu  perníku, (případně přiložíme ozdobu, např. mandli) a vložíme na plech, který vymažeme včelím voskem.
Necháme 24 hodin odstát. Druhého dne pečeme 15 -20 minut při teplotě asi 180 °C
Použijeme-li cukrové polevy, ohřejeme cukr a mléko až do absolutního rozpuštění cukru a ještě teplý perník potáhneme tímto roztokem.  (Polev může být vícero druhů)


Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.