Čokoládový tým Dominique Persoone
„Čokoládová pralinka se dá vyrobit prakticky s jakoukoliv příchutí, jen je důležité přesně vyvážit chutě a při práci s čokoládou nespěchat,“ říká Dominique Persoone, znalec a milovník čokolády z Brug, majitel čokoládovny The Chocolate Line, která zásobuje pralinkami například známou tříhvězdičkovou belgickou restauraci HOF van Cleve, i holandskou společnost Oud Sluis.
Jeho značka The Chocolate Line byla oceněna, jako jedna ze tří nejkvalitnějších svého druhu, nejstarším světovým gastroprůvodcem Michelin Guide, který pravidelně uděluje hvězdičky kvality mezinárodním hotelům a restauracím. Dominique je také členem známého gastrokomplexu Fat Duck, který založil znalec v oboru Heston Blumenthal, a prezidentem belgického cechu cukrářů.Dominique, jedna z nejoriginálnějších osobností současné gastronomie, přijel do Prahy na pozvání majitelů společnosti V!VA Praha, Henka a Simony Mestdaghových, která v Celené ulici v Praze provozuje prodejnu s belgickými pralinkami a čokoládou a také Choco-Story.
Persoone, o němž se mezi cukráři a kuchaři po celé Evropě hovoří jako o Mistru čokolády a vycházející hvězdě na belgickém čokoládovém nebi, se i v Praze pustil do neobvyklých, a dokonce je možné říct, až odvážných chuťových kombinací svých čokoládových pralinek.
„Do krémů a náplní pralinek, jejichž výrobcem je společnost Belcolade se 64procentním obsahem kakaa, přidávám olivy i speciální octy, sýr, koření i alkohol, také ústřice. Pro české milovníky belgických pralinek jsem připravil speciální náplň a tou je Becherovka, a musím říct, že má úspěch jak v Belgii, tak v České republice. Jen už vím, že v produkci pro belgického zákazníka stačí normální množství alkoholu, pro českého zákazníka je to málo a musím přidat,“ svěřil se při prezentaci výroby pralinky s Becherovkou Dominique Persoone.
Původně se vyučený kuchař proslavil díky svému šňupacímu vynálezu, tak zvané čokoládové bouchačce, kterou navrhl pro narozeninový večírek Rona Wooda a Charlieho Wattse, muzikanty z Rolling Stones, pak také pralinkou Cola, kterou miluje jeho syn nebo karamelou s japonským citronem a dokonce pralinkou s cibulovou náplní. Ode dneška k jeho mistrovským čokoládovým kouskům patří také pralinka s Becherovkou, která dostala název V!VA Paha.
Dominique také postupně realizoval i svoje vize o čokoládovém makeupu, jedlé rtěnce nebo čokomasážním krému. To všechno jsou produkty, které si lze koupit exkluzivne v České republice pouze v prodejne V!VA Praha.
V současnosti pravidelně předvádí v živých televizních pořadech výrobu svých jedinečných čokoládových delikates. Po úspěšných prezentacích svého čokoládového umění ve Spojených státech, Japonsku, Brazílii, Mexiku, Francii, Anglii a Holandsku se Dominique Persoone představil osobně také i v Praze.
Dominique Persoone nejenže vytváří čokoládové unikáty a delikatesy, ale je také cestovatelem a spisovatelem. Je autorem knihy Čokoláda: Expedice v Mexiku a její kořeny. Získal za ni prestižní ocenění Gourmand World Cookbook Award, které je považováno ze Oskara v gastronomii.