Reklama |
Želatina a zdraví /-1.Proč je želatina zdravá? Želatina je velkým zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Ten je základní stavební jednotkou tvořící pojivovou tkáň a to především pohybového aparátu, chrupavek, kostí, vlasů, nehtů a pokožky. Kolagenu se někdy též říká „elixír mládí“. Na něm totiž mimo jiné záleží, jak mladě člověk vypadá a jak se pohybuje. Kolagen je také ve sklivci a v bělmě oka.
Typ želatiny se odvíjí od zdroje, ze kterého ji získáváme. „Živočišná želatina“ Živočišná želatina se používá především v potravinářství k výrobě tlačenky, huspenin, dortů a hlavně cukrovinek, zejména známých kultovních želatinových výrobků HARIBO, například tradičních Goldbären. Formy na medvídky jsou navíc „vysypány“ kukuřičným škrobem, aby si na nich mohli pochutnat i lidé s coeliakií, tj. nemocí, kdy lidé nemohou konzumovat lepek (látka, kterou obsahují obiloviny, především mouka a výrobky z ní vzniklé). Přestože je želatina pro lidský organismus zdravá, jíme jí velmi málo. Odkláníme se od klasické stravy. Tlačenka má například popularitu především u starší generace. Častý mýtus: „Rostlinná želatina“ – Agar Agar je výživná potravina bez kalorií s obsahem mnoha minerálů. Získává se z vodních rostlin – řas – ruduch, které žijí v hloubce 80 metrů. Agar vzniká z rostlinných slizů - agarofytů. Proces výroby agaru je velmi náročný jak technologicky, tak i finančně. - pokračování -
Příbuzné články...
19.04.2022 Plastická čokoláda13.04.2022 Velikonoce po polsku 11.04.2022 Velikonoční macarony 09.04.2022 Velikonoční beránek 06.04.2022 Velikonoce - Oříškové řezy s vaječným koňakem [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |