Reklama |
Želatina a zdraví / -2.Co se stane, když želatina chybí? Želatina je potřebná pro výživu kloubů a chrupavek, pomáhá při vývoji kosterní soustavy, zubů, šlach a také svalstva. Je také potřebná v době překotného růstu v pubertě. Rovněž při nedostatku vápníku. Zlepšuje hybnost kloubů a předchází úbytku kloubní chrupavky. Užívá se i ve veterinárním sektoru hlavně pro psy seniory, často v kombinaci s minerály. Želatina je ve výživě potřebná jako zdroj kolagenu, k jeho regeneraci. Nejdůležitější je kolagen, potažmo želatina pro klouby. Starší lidé, ale i sportovci a lidé těžce fyzicky pracující, trpí tak zvanou osteoartrosou, nebo-li degenerativním onemocněním kloubů, které je-li nedostatečně včas diagnostikováno a nekvalitně léčeno, může být komplikováno zánětem. Dojde k zanícení kloubního pouzdra. Z kloubního pouzdra do kloubní tekutiny jsou vylučovány enzymy, které způsobí odbourávání chrupavky. Zhoršuje se její výživa a dojde k úbytku chrupavčité hmoty, vznikají mikrotrhliny a nakonec je poškozena i kloubní kost. Ta se vlivem chorobného procesu rozpadá, deformuje a vzniká tzv. dekompensovaná osteoartrosa, jejíž léčení je obtížné a v extrémním případě se musí nahradit postižený kloub kloubem umělým, tedy totální endoprotésou. Nejčastěji se nahrazují kyčle, kolena ale i lokty. Jedná se o nosné klouby. Osteoartrosou však trpí i jiné klouby v těle, které nahradit nemůžeme a tudíž bychom se měli o regeneraci kloubní tkáně starat co nejdříve a preventivně. Nejvíce jsou ohroženi lidé, kteří mají v anamnéze v dětství luxaci například kyčlí nebo mají v rodině předky s osteoartrosou, těžce fyzicky pracující, sportovci a lidé s nadváhou.
Želatinové bonbóny, například medvídci, se tvarují ve formách a leští včelím voskem, nikoli tukem. Tyto „gumové“ sladkosti ve tvaru medvěda velikosti 1cm mají světový ohlas, mlsali je už i legendární Beatles. Gumoví medvídci vznikli v Německu, ve dvacátých letech minulého století a jsou tu dodnes. Jejich obliba neklesá. Dodávají lidskému organismu čtyři aminokyseliny, které jsou unikátní a nutné pro syntézu lidského kolagenu. Vyzkoušejte například novinku společnosti HARIBO želatinové Saft-Glodbären s více šťávy. Při jejich výrobě společnost HARIBO používá, stejně jako u ostatních želatinových bonbonů, výhradně přírodní látky. Barvu jim dodávají ovocné a rostlinné výtažky. Nyní je možnost vychutnat si je s 22 % ovocné šťávy.
Příbuzné články...
19.04.2022 Plastická čokoláda13.04.2022 Velikonoce po polsku 11.04.2022 Velikonoční macarony 09.04.2022 Velikonoční beránek 06.04.2022 Velikonoce - Oříškové řezy s vaječným koňakem [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |