Reklama |
Pracujeme s celozrnným pečivemZe zdravotního hlediska je lepší dávat přednost tmavému, tedy celozrnnému pečivu, před bílým. Je však třeba pozorně vybírat, protože ne každé tmavé pečivo je skutečně "tmavé".
Častokrát opakovanou radou, hovoří-li se o zdravém stravování, je vyměnit bílé pečivo za tmavé. Pokud tak už činíte, vaše tělo to určitě ocení. Jenže změna není úplně jednoduchá. Mezi tmavým pečivem totiž existují rozdíly. Víte, jak správně vybírat? A proč je vlastně tmavé, celozrnné pečivo pro vaše zdraví vhodnější? Bílé pečivo se vyrábí z bílé mouky, při jejíž výrobě se používá pouze vnitřní část zrna. To neobsahuje tolik minerálních látek a vitaminů jako vrstva vnější. Bílá mouka je proto výživově mnohem méně hodnotná. Bílé pečivo má i vyšší glykemický index než celozrnné pečivo. "To znamená, že vás zasytí pouze na kratší dobu. Hladina cukru v krvi po požití takové potraviny výrazněji kolísá a organismus má větší sklon k ukládání tuku, což podporuje vznik obezity," vysvětluje nutriční terapeutka Věra Králová z bezplatné Informační linky zdravého životního stylu (800 175 324). Glykemický index je ovlivňován také tím, s čím se pečivo zkombinuje. Obarvená mouka Hledejte údaje o složení Sledujte, z čeho je potravina vyrobena
Příbuzné články...
19.04.2022 Plastická čokoláda13.04.2022 Velikonoce po polsku 11.04.2022 Velikonoční macarony 09.04.2022 Velikonoční beránek 06.04.2022 Velikonoce - Oříškové řezy s vaječným koňakem [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |