SKOŘICOVÁ BÁBOVKA
INGREDIENCE
300 g polohrubé mouky
200 g cukru
150 g tuku (Hera)
4 vejce
4 lžíce mléka
1 vanilkový cukr
3 lžičky skořice
kůra z 1 citronu
1/2 sáčku prášku do pečiva
moučkový cukr na ozdobení
tuk a strouhanka na formu
POSTUP PŘÍPRAVY
Oddělíme žloutky od bílků. Změklý tuk dobře vyšleháme, postupně přidáme polovinu cukru se žloutky a utřeme do pěny. Za stálého tření vmícháme střídavě po lžících mouku a mléko. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme lžíci cukru z odváženého množství a lehce vmícháme do utřeného těsta. Nakonec přidáme prášek do pečiva dobře rozmíchaný v hrstce mouky, vanilkový cukr a nastrouhanou citrónovou kůru. Asi do třetiny výše uvedeného těsta zamícháme skořici. Bábovkovou formu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a střídavě naplníme bílým a skořicovým těstem. Pečeme zvolna v troubě vyhřáté na 180°C . Upečenou bábovku po krátkém zchladnutí vyklopíme na drátěnou podložku. Nakonec ji posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na dílky a podáváme s ananasovým kompotem ozdobenou lístkem meduňky. Bábovku necháme řádně vychladnout a teprve potom ji rozkrájíme, aby se nesrazila.
MAKOVEC
INGREDIENCE
300 g hladké mouky
150 g pískového cukru
balíček prášku do pečiva
150 g mletého máku
lžička citrónové kůry
2,5 dl studeného mléka
čokoládová poleva
mandlové lupínky
POSTUP PŘÍPRAVY
Mouku promícháme se všemi přísadami a zaděláme mlékem v těsto, které rozetřeme do vymaštěné dortové nebo bábovkové formy. V mírnější troubě upečeme. Vychladlý makovec přelijeme čokoládovou polevou a posypeme mandlovými lupínky.
TVAROŽNÍK
INGREDIENCE
500 g tvarohu
250g polohrubé mouky
150 g hery
2 vejce
prášek do pečiva
olej
cukr
mléko
vanilkový pudink
POSTUP PŘÍPRAVY
Na vál prosejeme mouku, rozkrájíme heru, přidáme vejce a 1/2 prášku do pečiva. Uhněteme těsto a obložíme jím dno a stěny olejem vymaštěného pekáčku. V mixéru umícháme tvaroh s mlékem, 1 vejcem, 1/2 šálkem oleje, vanilkovým pudinkem a cukrem. Směs nalijeme do těstem vyloženého pekáčku a v mírně vyhřáté troubě pečeme asi 45 minut.