Reklama |
Ve které zemi vznikl margarin?Margarin je vynálezem francouzským z roku 1870. Tenkrát dostoupila drahota vysokého stupně, a lidovým vrstvám nebylo možné opatřit si přírodní tuky. Na rozkaz císaře Napoleona III. podnikl tehdy chemik Mege Mouriere pokusy a podařilo se mu zmáselnit pomocí mléka hovězí lůj zbavený stearinu. Mouriere při různých pokusech zjistil, že tuk obsažený v mléce nepřichází přímo z potravy, nýbrž, že se tvoří prostřednictvím zvířecího těla z jeho tuku. Tuto domněnku potvrdil Mourierovi poznatek, že mléko krav které nebyly několik dní krmené, obsahuje přesto tuk. Ze zabitého dobytčete dal roztavit lůj a smíchal jej s mlékem a dostal tak výrobek podobný přírodnímu máslu, které nazval margarinem. Vývoj průmyslu později dospěl k poznatku, že lisováním lze odstranit stearin ze živočišného loje a k výrobě se používaly tekuté a jen lehce ztravitelné látky, neboli oleomargariny. Pro stále rostoucí spotřebu margarinu se pak do těchto produktů začaly přidávat zušlechtěné oleje typu kokosového tuku, palmová jádra, sezamový olej apod.
Příbuzné články...
16.11.2020 Pražení lískových oříšků29.03.2016 Potahová hmota K2 23.02.2014 Cukrařina a ovoce 11.02.2014 Co všechno obsahuje vejce? 22.01.2014 Vanilka [další příbuzné články] |
Dnes je úterý úterý 3. prosince 2024
svátek slaví Svatoslav, zítra Barbora Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |