Cukrář.cz

Reklama



Pozvánka na "GastroHradec 2003" + propozice, formuláře

03.03.2003 | Autor: AKC ČR | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

 

AKC ČR - pobočka Východní Čechy
a hlavní partner soutěže VITANA

VIII. ročník národní soutěže
kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí

„GASTROHRADEC 2003“

25. dubna 2003
v kongresovém centru ALDIS, Hradec Králové

 

  KRÁTCE Z HISTORIE

Odmlka mezinárodní soutěže kuchařů a cukrářů "GASTROPRAG" přiměla milovníky tohoto krásného oboru k pokusu o pořádání soutěže podobného typu v Hradci Králové pod názvem "GASTROHRADEC". U zrodu stáli: pan Milan Burda (předseda AKC ČR - VÝCHODNÍ ČECHY), p. Rudolf Přibyl, p. František Croitor, p. Jaroslav Runštuk a p. Jan Kubelka.
První ročník v roce 1996 byl skromný pouze se 44 soutěžícími. Další ročníky však ukazují, že tato soutěž se dostává do povědomí odborníků moderní gastronomie a každý další ročník přijíždí více z nich poměřit své dovednosti. V roce 1997 jich bylo 95, v roce 1998 již 120, v roce 1999 soutěžilo 140, v pátém ročníku v roce 2000 představilo své výrobky 153 kuchařů a cukrářů z naší republiky i ze zahraničí. Na šestém ročníku se prezentovalo 157 soutěžících a na posledním 163. Z původních 270 m2 se již výstavní plocha rozšířila na 1700 m2. Nedílnou součástí GastroHradec je i veletrh firem s gastronomickým zaměřením, které prezentují své produkty nebo výrobní programy. V prvním ročníku tuto možnost využilo 13 firem, v posledním 37.
"GASTROHRADEC" se koná tradičně již v Kongresovém centru ALDIS v Hradci Králové, je zařazen do seriálu výstav a veletrhů REGINA 2001, záštitu nad soutěží převzal primátor města Hradce Králové a prezident asociace AKC ČR. Zárukou kvality soutěže je hodnotící komise tvořena z předních kuchařských a cukrářských odborníků české gastronomie. Propozice jsou stanoveny dle mezinárodních kritérií. Hlavním partnerem soutěže je firma Vitana. Nejlepší soutěžní práce jsou oceňovány diplomy, medailemi a poháry, které mají nemalou cenu pro každého odborníka v gastronomii. Hlavní cenou soutěže je "Pohár Rudolfa Přibyla". Rudolf Přibyl byl významnou osobností v české gastronomii, téměř 30 let, do svých 61 let se věnoval soutěžní gastronomii doma i v zahraničí, vychoval řadu dobrých kuchařů v klasické i moderní gastronomii. Jeho filosofie, pracovní přístupy a skromnost ovlivnily mnoho jeho následovníků. Byl jedním ze zakladatelů GastroHradce. Je držitelem Řádu sv. Vavřince jako nejvyššího ocenění v oboru.
"GASTROHRADEC" se postupně stává svátkem kuchařů a cukrářů, nabízí možnost veletrhu pro firmy s gastronomickým zaměřením, organizují se zde předváděcí akce, odborné přednášky, aktivní i pasivní prezentace firem, škol a odborných pracovišť.
Srdečně zveme širokou odbornou i laickou veřejnost k návštěvě této akce, VIII.ročník se koná v pátek 25. dubna 2003.

  O GASTROHRADCI řekli:
(citace z "Gastronovin" 2000)

... Jak hodnotit malý pokus něco udělat pro nás, myslím tím pro kuchaře a odbornou veřejnost. Panu Burdovi a východočeské pobočce AKC se povedla docela krásná věc, která se dostala do povědomí naší odborné veřejnosti. To nejvíce hodnotím i z hlediska nastávající generace. Odborné školy to vzaly za své a vlastně vedle soutěže Gastro-junior v Brně je to produkt, který pomůže zviditelnit jak žáky, ale hlavně školu. Přece o mladou generaci nám hlavně jde...

... A co si přát? Mnoho dalších a úspěšných ročníků, odbornou soutěživost, navazování nových přátelství a dobrý pocit z dobře vykonané práce jak pro organizátory, soutěžící, komisaře a pro nás všechny, že jsme strávili pěkný a úspěšný den mezi přáteli a kolegy.

Julius DUBOVSKÝ
prezident AKC ČR

 

...Všeobecný názor je, že v moderní gastronomii se každý rok mění trendy zhruba o 20%. Můj osobní názor je, že běžný kuchař se bez moderní gastronomie sice může obejít, ale mělo by být v zájmu každého kuchaře, hlavně však mistra odborného výcviku , aby znal moderní gastronomii a dokázal učně na podobné akce dobře připravit ....

Milan BURDA
předseda AKC ČR VČ

 

... Jistě nejsem sám, který v tomto období soutěže ve skrytu ale s velkým obdivem bude vzpomínat na jednoho z předních a obětavých velkých kuchařů "Rudu" jímž právě Rudolf Přibyl neodmyslitelně byl. Za vše to, co pro řemeslo, výuku, soutěže vykonal se skláním.

... GASTROHRADEC byl, je a bude vždy místem, kde dojde k měření svých sil a to jak pro ty zkušené i ty, co své odborné zdatnosti dosud čerpají a uskutečňují ...

...Přeji těm všem, kteří pro tento moment vždy mají tolik síly a odhodlanosti přivést svůj záměr, úspěšný závěr dalších ročníků GASTROHRADEC.

Ladislav NODL
předseda hodnotící komise kuchařů

 

... Byla jsem skutečně ohromená, co se kolektivu v čele s p. Burdou podařilo dát dohromady. Bylo vidět, že takováto přehlídka tady dlouho nebyla a oni měli ten šťastný nápad, který jim pomohl uskutečnit opravdu to, co dneska píší v pozvánce: to je odrazový můstek pro mezinárodní soutěže a přehlídka nových trendů...

...V prvním ročníku jsme nasadili velmi přísná kriteria při hodnocení, tak jako na mezinárodních soutěžích a také to bylo znát na počtu medailí, ale myslím, že to bylo velmi rozumné, což je vidět na pracích následujících ročníků. Dnes madaile z Hradce je velmi cenným kovem...

... Každým rokem vidíme nové věci a suroviny a nestačím se obdivovat lidské fantazii a doufám, že to tak bude i v letošním roce.

Jaroslava STEJSKALOVÁ
předsedkyně hodnotící komise cukrářů

 

... Nedílnou součástí Gastra jsou prezentace firem, které celých 5 let doplňují svou účastí rámec gastronomické profese. Nabídka jejich produktů nebo výrobních programů úzce souvisí s náplní soutěže a těší se velké pozornosti jak odborných, tak i laických návštěvníků. Některé expozice doplněné ochutnávkou předváděných produktů jsou významnou atraktivitou pro veřejnost. Těmto firmám také patří dík za to, že nemalou měrou přispívají i k ekonomické stránce soutěže a pomáhají nám zajistit finanční krytí nákladů.

František CROITOR,
organizátor akce

 
     

  PROGRAM A HARMONOGRAM

Aldis - Velký sál - 1. poschodí:

05:30 - 07:15   Příjezd a prezentace, dohotovení soutěžních exponátů
a umístění na stolech ve Velkém sále
07:30   Ukončení příprav a uvolnění sálu
07:30 - 09:30   Hodnocení exponátů odbornou porotou dle soutěžních čísel
09:45 - 10:00   Doplnění vystavených exponátů jmenovkami (zajistí pořadatel),
popř. loga doplní soutěžící
10:00 - 18:00   Otevření výstavy pro veřejnost
18:00   Ukončení výstavy
(sklízení soutěžních exponátů před 18.hod. je zakázáno!)
 
18:00   Ukončení výstavy
(sklízení soutěžních exponátů před 18.hod. je zakázáno!)
Pro zájemce po vyhodnocení soutěže
diskuse s odbornou porotou u vystavených výrobků
 
Aldis - Malý sál - 1. poschodí:
9:15 - 16:00   Prezentace škol
pódiová vystoupení - program vyvěšen
Soutěže učňovských dovedností
16:30 - 17:00   Obecné zhodnocení soutěže -
pan Nodl a paní Stejskalová
17:00   Vyhlášení výsledků soutěže,
předání pohárů, medailí, diplomů
 
Aldis - Eliščin sál - přízemí:
13:00 - 16:00   Celostátní seminář učitelů odborných předmětů na téma:
"Současnost a budoucnost škol s gastronomickým zaměřením"
 
Aldis - Foyer přízemí i 1. poschodí:
10:00 - 18:00   Veletrh firem a prezentace škol
 
Aldis - Restaurace + Velký jednací sál - přízemí:
  Celodenní stravování

 

SOUTĚŽNÍ KATEGORIE

 KUCHAŘI: 

K/1
Slavnostní mísa pro 8 osob
(ukázkový talíř jedné porce včetně 2 omáček)
a dvouporcová restaurační teplá mísa prezentovaná ve studeném stavu
(včetně omáčky, ukázkový talíř 1 porce)

K/2
Šest druhů předkrmů na talířích
+ pětichodové menu včetně sladkého kuchařského dezertu

K/3
Pětichodové vegetariánské menu
a mísa šesti druhů předkrmů pro šest osob

K/J
Junioři do 21 let - Slavnostní mísa pro 8 osob
(ukázkový talíř jedné porce včetně 2 omáček)

 CUKRÁŘI: 

C/1
Slavnostní dort
a slavnostní mísa rautových zákusků pro 6 osob

C/2
Malá mísa dezertů pro 4 osoby
a 6 druhů restauračních moučníků

C/3
Tři různé dorty porcovatelné na 12 kusů - z každého výkroj

C/J
Junioři do 21 let - Slavnostní dort na téma:
"100. výročí kuchařů a cukrářů v ČR"

 ZVLÁŠTNÍ KATEGORIE: 

Z/1
Vyřezávané výrobky z ovoce a zeleniny

Z/2
Skulptury, nebo monumenty z ledu, tuku, či jiné hmoty potravinářského původu

Z/3
Zvláštní výrobek z ledu

 SOUTĚŽ DRUŽSTEV: 

D/D
Družstvo hotelů a firem v jakémkoli počtu soutěžících,
minimálně však tři nad 21 let v libovolné soutěžní kategorii

D/J
Družstvo juniorů do 21 let v jakémkoli počtu soutěžících, minimálně tři, každý člen družstva musí splnit libovolnou kategorii v soutěži jednotlivců

SOUTĚŽNÍ PROSTOR

Hodnotící komise
Hodnotící komisi tvoří přední odborníci moderní gastronomie naší republiky. Komise jsou minimálně tříčlenné a jsou dle počtu přihlášených soutěžících sestaveny pro soutěžní kategorie:

  1. komise (K/1, K/2, K/3),

  2. komise ( K/J ),

  3. komise ( C/1, C/2, C/3, C/J, Zv )

Organizátor toto rozdělení může dle momentální situace přizpůsobit. Každý komisař individuelně hodnotí soutěžní exponáty dle čísel (bez jmenovek) z pohledu

  • "PREZENTACE" 1 až 10 bodů,

  • "SESTAVENÍ" 1 až 10 bodů,

  • "ODBORNÁ PŘÍPRAVA" 1 až 10 bodů,

  • "ARANŽMÁ, PODÁVÁNÍ" 1 až 10 bodů,

To znamená, že soutěžící od jednoho komisaře může být ohodnocen minimálně 4 body, maximálně 40 body. Výzdoba stolu se nehodnotí. Součet bodů od jednotlivých komisařů pro jednotlivé soutěžící se ukládá do počítače, ten vypočítává aritmetický průměr a sestavuje pořadí. Diplom za účast 15 až 27,99 bodů, Bronzová medaile a diplom 28 až 31,99 bodů, Stříbrná medaile a diplom 32 až 35,99 bodů, Zlatá medaile a diplom 36 až 40 bodů. První v každé kategorii obdrží pohár věnovaný exkluzivním sponzorem firmou KNORR. Absolutní vítěz v soutěži kuchař senior obdrží pohár "Rudolfa Přibyla". Absolutní vítěz v soutěži cukrář senior obdrží pohár "Rudolfa Přibyla" .

Soutěž jednotlivců
Každý řádně přihlášený soutěžící před zahájením GASTROHRADCE obdrží od organizátorů soutěže dopis s přiřazeným soutěžním číslem, tímto číslem se hlásí ráno u prezence, pod tímto číslem má připraven dostatečný soutěžní prostor pokryt bílým ubrusem (výzdobu si soutěžící zajišťuje sám), pod tímto číslem jeho exponáty hodnotí komise. Těsně před otevřením výstavy pro veřejnost, jsou čísla nahrazena jmenovkami, které soutěžícím zajišťuje pořadatel. Do této chvíle nesmí být u soutěžních exponátů ani LOGA firem, škol,...atd.

Soutěž družstev
Soutěž družstev je novinkou od VI. ročník GASTROHRADCE. Dle požadavků bude mít družstvo připravený soutěžní prostor. Hodnocení se vypočte aritmetickým průměrem z dosažených bodů v soutěžích jednotlivců, kapitán družstva obdrží medaili a diplom za tým.

JAK SE PŘIHLÁSIT

Máte-li zájem zúčastnit se soutěže, vyplňte formulář na této stránce a poštovní složenkou, nebo převodem na účet číslo: 78-7752140227/0100 zaplaťte včas startovní poplatek.

Startovné pro jednoho soutěžícího:
SENIOŘI Kč 400,--
JUNIOŘI Kč 350,--
Soutěžíte-li zároveň i za družstvo,
pak + jednorázový poplatek navíc za celé DRUŽSTVO Kč 300,--

Po obdržení Vaší přihlášky a startovného, budete zaregistrováni do soutěže,
poštou nebo e-mailem Vám zašleme další podrobné informace.

ORGANIZÁTOŘI - kontakty

Hlavní partner akce VITANA a.s.

AKC ČR - pan Milan BURDA
předseda Východočeské pobočky AKC ČR
tel. č. 49 54 07536 do 15:00 hod.

VELETRH FIREM:
pan František CROITOR
tel. č. 49 55 42 291

DOPROVODNÝ PROGRAM:
pan Jaroslav RUNŠTUK
tel. č. 49 52 117 59
e-mail: setpus@seznam.cz

ORGANIZACE SOUTĚŽE A ZPRACOVÁNÍ DAT:
Helena a Otto URBANOVI
tel. č. 49 55 44 917 - v odpoledních hodinách a večer do 23:00 hod.
e-mail: urban@gybon.cz


Dnes je sobota sobota 23. listopadu 2024
svátek slaví Klement, zítra Emílie

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.