Reklama |
České a moravské cukrovary vyrábějí kvalitní cukrNa přelomu roku kontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce jakost cukru ve všech cukrovarech České republiky, které byly v loňské cukrovarnické kampani uvedeny do provozu. Inspektoři SZPI zkontrolovali 6 českých a 7 moravských cukrovarů, v nichž odebrali 27 vzorků cukrů. Vzorky byly podrobeny laboratorním analýzám, aby se ověřily jakostní ukazatele stanovené v právních předpisech, například minimální obsah sacharózy, barva cukru v roztoku nebo maximální povolený procentický obsah popela. Kontrole podléhá také obsah tzv.invertního cukru, což je roztok dvou různých cukrů (glukózy a fruktózy), který vznikl působením malého množství kyseliny a následným zahříváním roztoku sacharosy. Invertní cukr poskytuje velmi jemné krystalky a používá se v cukrářství při výrobě do bonbónů a cukrovinek. Výsledky kontrolní akce potvrdily, že tuzemské cukrovary vyrábějí jakostní cukr, protože až na dva případy, které nevyhověly jakostnímu požadavku (barva v roztoku), byly všechny kontrolované vzorky v pořádku. Podle vyhlášky se cukrem rozumí sacharóza upravená do krystalů, moučky, kostek, homolí. Někdy může být sacharóza doplněná přídatnými či aromatickými látkami nebo kořením. Vyhláška dělí cukr do několika skupin, např. cukr extra bílý, cukr bílý, cukr polobílý, cukr tvarovaný (kostky, bridž, homole), cukr tekutý, cukr přírodní atp. A jak vypadá přírodní cukr? Je to sypká, zrnitá, mírně lepkavá hmota, která má světle žlutou až světlehnědou barvu. Zpracoval: Mgr. Pavla Burešová - referát pro vztahy s veřejností (ÚI SZPI) www.szpi.cz
Příbuzné články...
16.11.2020 Pražení lískových oříšků29.03.2016 Potahová hmota K2 23.02.2014 Cukrařina a ovoce 11.02.2014 Co všechno obsahuje vejce? 22.01.2014 Vanilka [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |