Reklama |
VYHLÁSENIE VÍŤAZOV SÚŤAŽE ZLATÁ ČIAPKA NESTLÉBratislava, 12. Mája 2003: Spoločnosť Nestlé Slovensko, divízia FoodServices, vyhlásila víťazov IV. ročníka súťaže Zlatá čiapka Junior a I. ročníka súťaže Zlatá čiapka Nestlé Senior. Cieľom súťaže Zlatá čiapka Nestlé Junior a Senior, bolo poskytnúť reálnu skúsenosť pre súťažiacich v príprave jedál a manažovaní práce v kuchyni., povzbudiť súťažiacich v ich odbornej kariére, súťaživosti a samozrejme odmeniť vynikajúce výkony. V oboch súťažiach Junior aj Senior bolo potrebné vytvoriť dvojchodové menu pre desať osôb, rozdiel bol iba v odlišnom časovom limite určenom na prípravu jedla / Junior 150 min a Senior 120 min/. Súťažné menu, fotografie a technologické postupy boli posúdené a vyhodnotené porotou, zloženou z odborníkov- majstrov kuchárov, pod vedením p. Tomáša Konopku, prezentačného kuchára Nestlé. Práce najlepších dvanástich juniorov a piatich seniorov boli vybrané do finále, ktoré sa už tradične konalo v Nitre na výstavisku Agrokomplex v dňoch 25-28.3.2003, počas výstavy Gastra Alimenta Vybraní finalisti pripravovali pred zrakmi tisícok divákov, chutné jedlá a prezentovali svoje umenie. Podporovaní majstrami odborného výcviku, zástupcami škôl, spolužiakmi, zástupcami hotelov ako aj náhodnými divákmi, tak prispeli k ďaľšej propagácii kuchárskeho remesla a svojej zručnosti. Paralelne so súťažou Zlatá čiapka Nestlé sa konala aj súťaž Gastro junior. Súťažiaci v kategóriách kuchár a cukrár mali za úlohu v časovom horizonte 30 minút pripraviť dve porcie trojchodového menu. Pravidelne každý deň potom porota vyhlásila za búrlivej podpory obecenstva troch najlepších v každej kategórii. Po náročnom hodnotení, po dňoch plných degustácií a veľkej kuchárskej šou, vyhodnotila porota tých najlepších. V súťaži Zlatá čiapka Nestlé Junior sa víťazmi stali: 1.miesto - Miroslav Petrinec, ZHA Mikovíniho 1, Bratislava V súťaži Zlatá čiapka Nestlé Senior sa víťazmi stali: 1.miesto – Vladimír Rybár, Hotel LUX B& B, Banská Bystrica V súťaži Gastro Junior sa víťazmi stali. V kategórii kuchár - Michaela Murgašová a Alena Henčenková, ZSŠ služieb,Jabloňová 1351, Zvolen Na slávnostnom udeľovaní cien v priestoroch zimnej záhrady hotela Holiday Inn v Bratislave, sa zúčastnili predstavitelia firmy Nestlé Slovensko, Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, odborných médií a škôl. Ceny víťazom odovzdali zástupcovia Nestlé Slovensko p. Trgiňa a p.Konopka. O krátké shrnutí slovenské soutěže Zlatá čiapka jsme požádali zástupce Spoločnosti Nestlé Slovensko, divizie Foodservice pana Trgiňu. Letošní ročník Čiapky má dva termíny. Tím prvním je již čtyřleté působení soutěže juniorů a druhý termín, seniorský je premiérový. Motivem soutěže jako takové, byl úmysl povznést gastronomii na Slovensku. Začali jsme s juniory, protože mládí bývá přece jenom tvárnější, a oni jsou ti, kteří se chtějí něčemu novému naučit. Čas plynul, a ti junioři kteří se soutěže zúčastňovali pravidelně a chtěli dál pokračovat, se najednou octli u věkové bariéry a nemohli pokračovat. A proto jsme se rozhodli v letošním roce vyhlásit seniorskou kategorii, aby mladí talentovaní odborníci mohli v soutěži pokračovat dále. Jaké máte na Slovensku zkušenosti s tím, že na sebe naráží problém zájmu soutěžícího s jeho pracovními povinnosti, kvůli kterým se nemůže soutěže zúčastnit? Ano, jedná se o všeobecný problém na celém světě a nevyhnul se ani nám. Zde bych na adresu majitelů restaurací a cukráren připomenul to, že jeho peníze nedělají restauraci, ale schopnost jeho šéfkuchaře. A zkušenosti které on načerpá na vrcholových soutěžích je dobrou investicí, která bývá ve firmě dobře zúročena. A k tomu je potřeba ještě připočítat nesmírnou reklamu, kterou při případném úspěchu takový pracovník firmě udělá. Jakou roli sehrává Spoločnosť Nestlé Slovensko ve slovenské gastronomii? Jsme generální partner Sväzu kuchárov a cukrárov, a máme dobrý kontakt se Sväzom reštaurácií. Když se tato trojka skloubí dohromady je znát, že na slovenském gastronomickém poli se daří vyorat kvalitní brázdu. Jaké jsou na Slovensku profesní potravinářské organizace? V branži máme Sväz hotelov a reštaurácií, Sväz kuchárov a cukrárov, kdy tento svaz má kluby působící v regionech. Tyto kluby jsou tři a jsou to Bratislavský, Tatranský a Prešovský, které obsáhnou celé Slovensko. Které soutěže vaše společnost Nestlé zastřešuje? Pro kuchaře je to soutěž O zlatú čiapku Nestlé, dále Gastrojunior, Reštauráciu roka kdy je složená komise pro hodnocení restaurací. Hodnotí se v kategoriích speciální, hotelové, a klasické restaurace. Restaurace se opakovaně navštěvují, hodnotí a bodují a nejlepší i vítězí. Jedná se o podobné hodnocení na bázi Zlatého Michellina.
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
16.02.2022 Sigep opět žíje …!03.12.2021 Veletrh SIGEP - Rimini 20.09.2021 HostMilano 2021 15.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/-2. 13.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/ -1. [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |