Reklama |
Hořká čokoláda obsahuje zdraví prospěšné látkySkotští vědci z univerzity v Glasgow a italští odborníci z Národního institutu pro potraviny a výživu, kteří se na studii podíleli, uvádějí, že přidáním mléka do čokolády se účinky některých těchto prospěšných složek ruší. Studií o prospěšnosti čokolády bylo provedeno již mnoho, ne všechny však rozlišovaly mezi hořkou a mléčnou variantou. Do výzkumu bylo zařazeno 12 dobrovolníků, sedm žen a pět mužů. Lékaři zjistili, že dobrovolníci museli sníst dvakrát více mléčné čokolády než hořké, aby získali stejné množství antioxidantů. Velký rozdíl nezaznamenali při měření hladiny antioxidantů, když účastníci studie jedli hořkou čokoládu a zapíjeli jí mlékem, či zda jedli přímo mléčnou čokoládu. "Bílkoviny na sebe vážou antioxidanty z čokolády. Nejsou však vstřebávány ve stejné míře u čokolády mléčné a hořké," vysvětluje profesor Alan Crozier z univerzity v Glasgow. Ovšem odborníci dále upozorňují, že čokoláda obsahuje množství nasycených tuků, které se podílejí na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi, a tím přispívají k riziku srdečního infarktu. Profesor Crozier čokoládu nezavrhuje, ale doporučuje její občasnou konzumaci. "Je vhodná jako součást vyváženého jídelníčku , ovšem neměla by být náhradou například pěti kusů ovoce či zeleniny. Toto množství je bráno jako doporučená denní dávka," uzavírá Alan Crozier.
Příbuzné články...
16.11.2020 Pražení lískových oříšků29.03.2016 Potahová hmota K2 23.02.2014 Cukrařina a ovoce 11.02.2014 Co všechno obsahuje vejce? 22.01.2014 Vanilka [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |