Reklama |
O POHÁR NESTLÉ ČESKO s.r.o.Slavný pardubický dostihový závod Velká pardubická, konaný v neděli 12. října, tj. den po skončení soutěže, měl skvělou předehru v podobě, též již tradičního, cukrářského klání cukrářů a perníkářů známého pod názvem O POHÁR NESTLÉ ČESKO s.r.o. Soutěžní dny zpestřoval doprovodný program ve kterém se představily osobnosti českého gastronomického umění, kterými jsou Ilona Janurová, Jitka Hladká, Ladislav Nodl, Mirka Slavíková, Václav Šmerda, Marie Vršecká a další. - Cukrář C - 1, bez rozdílu věku, profesionál, amatér. Dovezený výstavní exponát dle vlastní úvahy. Bez omezení námětu a hmotnosti. 1) Dovezený cukrářský výrobek s námětem květiny. Bez omezení hmotnosti, tvaru a způsobu zdobení. Hodnocena je chuť výrobku. Výsledky soutěže: C1 - cukrář - volný exponát P2 - perníkář - volný exponát CP 3 - výrobek z potrav. hmoty - květiny CPJ - Junioři - c.v. - květina a zdobení perníku
O zhodnocení soutěže jsme požádali předsedkyni poroty paní Mirku Slavíkovou. m.s. - Za celé tři roky, kdy mám možnost vidět cukrářskou soutěž ze všech úhlů pohledu lze říci, že každý ročník měl vzestupnou tendenci potvrzující oprávněnost tohoto cukrářského měření. Zejména v ročníku letošním zaznamenáváme kvalitatavní nárůst, který bych rozdělila do oblasti preciznosti zpracování výrobků a námětu. c.cz - Podívejme se nyní na vítěze jednotlivých kategorií. Čím právě oni přesvědčili porotu, že jsou ve své skupině nejlepší? m.s. - Na úvod musím říci, že v některých kategoriích byly výkony, a tím i výsledky velmi vzácně vyrovnané, a že rozhodování obnášelo mnohé zpětné pohledy a zvažování všech alternativ, které rozhodovaly o konečném umístění.
V CP juniorech, kteří soutěžili ve tvorbě květiny a zdobení perníku byl konečný výsledek rozdílem jednoho bodu. Přiklonili jsme se nakonec pro Ivanu Bučkovou ze vsetínské SOU, protože preciznost jejího zpracování růží nesla známky vysoké profesionaly.Její smysl pro miniaturu a detail rozhodl o vítězství.
V kategorii C1 - cukrář - volný exponát se nejvíce líbil griliášový trakař s pergolou. Bylo to jediné griliášové dílo soutěžního dne a navíc v čistém zpracování, čímž tak 117 bodů vyznělo pro Olgu Součkovou ze SOU Želešice.
P 2 . perníkář - volný exponát. I zde bylo konečné rozhodnotí v milimetrovém rozměru. Zvítězil Pavel Janoš ze stejnojmenné firmy v Pardubicích, který použil techniku, která se vidí sporadicky. Jedná se o šablonové vylévání glazury posazené do vzduchu. Tento způsob tvorby je velmi náročný a technika se vyznačuje mimořádnou křehkostí. Práce byla moderní a odpoutávající se zaběhnutým klišé.
CP3 - výrobek z potravinářské hmoty - květiny. Jana Svobodová z bzenecké SOŠ rozhodla o prvenství tvorbou třípatrového dortu s karamelovým modelováním, kdy choulostivou práci s karamelem posvětila precizním potahem bez prasklin a absencí nedostatků. Absolutním vítězem se stal Libor Matula z SOŠ Bzenec, soutěžící v kategorii C1. Dílo neslo veškeré známky špičkového soutěžního exponátu, splňující normy moderního výrobku s precizním provedením. Matulova práce s čokoládou dodala výrobku oděv elegance a to vše s celkovým dojmem rozhodlo o absolutním vítězi 6. ročníku cukrářské a perníkářské soutěže "O POHÁR NESTLÉ ČESKO s.r.o." O názor jsme též požádali zástupce firmy Nestlé Česko s.r.o. brand managera Jaroslava Gottwalda: OBR2 j.g. - Firma Nestlé Česko s.r.o. je sponzorem soutěže a účastníkům dodává pracovní oblečení a suroviny. Spolupráce s organizátory GASTRO PARDUBICE se nám líbí a má pro nás význam, což se i odráží v názvu "O POHÁR NESTLÉ ČESKO s.r.o. Ohlédnu-li se jenom do minulého ročníku, tak tím prvním co upoutá, je kvalitativní krok vpřed v oblasti tvorby. Překvapila mě úroveň některých výrobků, které by měly reálnou šanci uspět i v rámci mezinárodního srovnávání. 6. ročník "O POHÁR NESTLÉ ČESKO s.r.o.", promlouvá již mluvou minula. Ještě dříve než rafička organizační časomíry dospěla do kulminačního časového úseku označující ukončení soutěže, tak v organizačních myslích těch, kteří nesli břímě ročníků minulých a právě ukončeného, se ještě předtím odvíjel průběh virtuální podoby soutěže příštího roku.
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
16.02.2022 Sigep opět žíje …!03.12.2021 Veletrh SIGEP - Rimini 20.09.2021 HostMilano 2021 15.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/-2. 13.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/ -1. [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |