Reklama |
MORAVSKÝ POHÁR 2004Královské město Bzenec proslulé lahodností kultivaru vinné révy pod názvem Bzenecká lipka a mnohých dalších potravinářských rostlinných produktů, si budou muset gastronomičtí specialisté vrývat hlouběji do paměti a to zásluhou bzenecké Střední odborné školy, Středního odborného učiliště a Odborného učiliště vedené ředitelem Ing. Emilem Ševčíkem. Práce místní potravinářské školy vysílá v pravidelných intervalech navštívenku svých výrazných kvalit i osobitého rukopisu české gastronomické obci již po mnoho let, kdy soutěžní úspěchy zejména v cukrářském odvětví vyplňují kolonky umístění výsledkových formulářů převážně v nejvyšších pozicích předních českých cukrářských soutěží. Akční rádius úspěchů má bzenecká škola posunut ovšem mnohem dále, a to až do vzdálenějších evropských poloh, z kterých nejednou přiváží medailovou žeň mistrová Marie Kučerová, kdy tak ve spolupráci s vrchním mistrem cukrářského oboru Emanuelem Budíkem vznikl výkonnostní tandem, jenž navíc umocněn důraznou a prozíravou „ševčíkovskou direktivou“ začal psát bzenecké cukrářské jméno velkými písmeny. Letošní II. ročník Moravského poháru se konal pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů ČR pobočky Brno pod názvem Soutěž odborných dovedností žáků SOU a SOŠ oboru cukrář. Moravský pohár 2004 se uskutečnil formou výstavní soutěže v hale hotelu Junior ve Bzenci ve čtvrtek 18. března. - Odborné testy – 30 otázek – odborné předměty. Průběh soutěže sestával ze tří dnů, kdy prvý den měl teoretickou část ve psaní testů. Druhý den spočíval v pracovním výkonu v časovém limitu 6 hodin na stanoveném zadání. Třetí den byl vyhrazen pro soutěžní tvorbu na dobu 4 hodin na dokončení práce a přípravy výrobku k prezentaci. CUKRÁŘSKÁ BB osa Moravský pohár cukrářské soutěže adeptů sladkého oboru je ve svém počátku a to teprve druhým repete, ale ve způsobu svého pořádání má prioritu v rotační organizaci s roční periodou mezi dvěmi předními moravskými potravinářskými školami. A to Potravinářskou školou Brno Charbulova a SOŠ Bzenec. Fair play bitva cukrářských rytířů Kromě toho organizátoři sledují navíc i výkonnostní rovnost „cukrářských váhových kategorií“, kdy v jiných juniorských soutěžích je věkový limit již v širším rozptylu, viz. horní hranice do 21 roků. To znamená, vyloučíme-li novického prvňáka, že se v takovémto limitu mohou spolu střetnout šestnáctiletý soutěžící až s jednadvacetiletým, a rozdíl pěti roků nám rozevírá výkonnostní ostří soutěžních nůžek již dosti daleko od sebe. Bzeneckou školu netřeba představovat, ale přesto ... Letošní pořadatel, bzenecká škola, se může pochlubit hned několika soutěžními úspěchy, které dosáhl v loňské sezóně, z nichž tím největším bylo dosažení nejvyšší příčky absolutního pořadí v při GASTRU Pardubice zásluhou bzeneckého cukrářského mistra Libora Matuly a na stejné soutěži obsadila bzenecká soutěžící Jana Svobodová v juniorské kategorii 1. místo. Není toho v žádném případě málo co se ve bzenecké líhni budoucích potravinářů dosáhlo a na otázku v čem tkví podstata úspěchů odpovídá ředitel školy Emil Ševčík: Bzenec napříč svému, když to přeženu, určitému geografickému inkognitu na mapě České republiky, se přesto z výkonnostního pohledu dostává mnohdy do centrální polohy národního cukrářského atlasu. Při té příležitosti nás zajímalo, jak tento vzdálenostní limit s trochu obtížnější dopravní infrastrukturou hodlá škola soutěžícím dorovnávat při příštích ročnících, když počítá s větším nárůstem účastníků? A samozřejmě, že vítaným společníkem večera bude chutný košt našeho proslulého vína, pochopitelně pro ty, kteří takovému druhu zábavy věkově dorostli. Všichni se tak v neformálním posezení mohou pobavit, zanotovat si, ale i též vyměnit názory a zkušenosti. Vítězem II. ročníku Moravského poháru se stala Markéta FROLKOVÁ z pořádající SOŠ, SOU a OU Bzenec. Interwiu s pocitově roztřesenou mladou dívkou nevěřící ještě v to, co se právě přihodilo, neposkytuje sice příliš mnoho námětového prostoru, ale po prvních větách se vítězná Markéta dostávala pozvolna do běžného režimu provozních otáček. Markétin soutěžní exponát spočíval v podobě dvouposchoďového dortu sestávajícího z ořechového korpusu a sachrové hmoty s višňovým a čokoládovým krémem a višňovým džemem. Potažení dortu zajišťovala fondánová hmota. Ozdoby byly zhotoveny z karamelu. Vítězná práce nesla rukopis bzenecké cukrářské umělecké školy s perfektností technického zpracování a filigránskou prací s karamelem, která patří k tvůrčím dominantám mistrové Kučerové, která obstarávala soutěžní přípravu své svěřenkyně i scénář vítězného výrobku.
1. FROLKOVÁ Markéta, SOŠ, SOU a OU Bzenec - 296 bodů
1 - FROLKOVÁ Markéta, SOŠ, SOU a OU Bzenec - 296,- bodů
Pořadatel: SOŠ, SOU a OU Bzenec Partneři soutěže: AKC ČR pobočka Brno
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
16.02.2022 Sigep opět žíje …!03.12.2021 Veletrh SIGEP - Rimini 20.09.2021 HostMilano 2021 15.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/-2. 13.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/ -1. [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |