Reklama |
Smetana a tuky v mozku vyvolávají pocity štěstíJídlo bohaté na smetanu nebo tuky vyvolává v mozku ohňostroj štěstí. Odhalení britských vědců by mohlo vysvětlovat, proč se někteří lidé nemohou nabažit zmrzliny nebo dezertů. Vědci Ivan de Araujo a Edmund Rolls z britské Oxfordské univerzity nabídli svým pokusným osobám nepříliš vábné jídlo - chuťově neutrální celulózovou kaši s příměsí vody, kukuřičného oleje, sirupu nebo obyčejného rostlinného oleje. Během podivného oběda měřili vědci aktivitu mozku jeho účastníků pomocí počítačového tomografu. A výsledek? Tuk v ústech aktivuje centrum štěstí v mozku. Zejména vzorky s vyšším obsahem tuků "oslovily" ty mozkové oblasti, které se částečně překrývají s oblastí odpovědnou za vnímání chuti. Z toho podle vědců vyplývá, že mozek vnímá nejen chuť, ale i složení jídla . Tučné směsi kromě toho oživily cingulární kůru, tedy oblast mozku, která se rovněž aktivuje dalšími příjemnými zážitky, jako jsou něžnosti, svůdné vůně nebo výhra v loterii. To vysvětluje, proč lidé zvláště rádi jedí potraviny například s obsahem smetany. Britský vědec věří, že přesné rozpoznání tukové stravy je důsledkem evoluce. Lidem byla tato schopnost dána, aby se předzásobili na dobu nedostatku potravy . Překvapivě tak neexistuje žádný druh jídla , jemuž by se člověk zásadně vyhýbal. Příkladem jsou sliznaté delikatesy jako kaviár nebo losos. V budoucnu by prý mohly nové poznatky posloužit k výrobě zcela nových potravinářských produktů, které ošálí náš mozek. Bylo by možné například vytvořit nápoje , které chutnají jako ledové, a přitom mají pokojovou teplotu. (čtk)
Příbuzné články...
16.11.2020 Pražení lískových oříšků29.03.2016 Potahová hmota K2 23.02.2014 Cukrařina a ovoce 11.02.2014 Co všechno obsahuje vejce? 22.01.2014 Vanilka [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |