Reklama |
Gastro Hradec 2004 - reportáž- Anna BAŠTÝŘOVÁ vyvrací pořekadlo o dvojím vstoupení do jedné řeky - Čím je pro americkou kinematografii Hollywood, tím je pro českou soutěžní gastronomii Hradec Králové, přesněji řečeno soutěž pod názvem GASTROHRADEC, která v letošním roce dokázala do svých prostorových útrob průběžně vsát 5,5 tisíce návštěvníků. Bude-li tato návštěvnická účast takto narůstat i v příštích ročnících, budou muset pořadatelé GASTROHRADCE výstavní prostory asi "hnát na štok", protože v době kdy ve výstavním sále bylo doslova k nehnutí, bylo možné vidět přijíždět další kolony autobusů s návštěvníky chtivých gastronomického umu předních mistrů svého oboru.
CUKRÁŘI: C/1 ZVLÁŠTNÍ KATEGORIE: Z/1 SOUTĚŽ DRUŽSTEV: D/D
Předsedkyní juniorské cukrářské poroty byla Pavlína Berzsiová, které jsme položili otázku "jak se činili mladý adepti sladkého řemesla?" Je vidět, že do cukrařiny proniklo za poslední doba hodně osvěty v podobě různých seminářů na karamel, čokoládu, modelovanou čokoládou atd. a je vidět progresivní práci učilišť, které výuku mladých nastartovaly do plných obrátek. A právě tyto školy zde sklízejí zasloužené vavříny. Na druhé straně je vidět i stagnující práci některých škol, které nejdou vpřed v souladu s pohybem nových trendů. Tněme do živého a řekněme si něco o práci mladých, na níž lpí stín podezření, že se na ní podílela "třetí ruka". Je potřeba vzít v potaz, že se jedná o žáky druhých, třetích ročníků a pokud se někdy pod jejich jménem objeví mimořádná technika, která je vzdálená juniorské kategorii, pak se na mysl samovolně vkrádá otázka, zdali tato práce byla opravdu tvořena pouze mladým soutěžícím. Je to bohužel úskalí výstavních soutěží a my můžeme těžko dokazovat, že tomu bylo jinak než stojí napsáno na prezentační visačce. Když vám tedy vaše hodnotící nitro signalizuje, že zde nemusí být až tak docela všechno v pořádku, jaké známky vytahujete z hodnotícího kapsáře? V tomto případě žádné mínusové, protože pokud nemáme přesvědčivý důkaz o případném neregulérním postupu, bereme v hodnocení potaz, že je to tak, jak se nám celá záležitost prezentuje. Ale pokud jsme postaveni před rozhodnutí mezi dvěma výrobky, kdy je na jednom evidentní zásah, jak jste použil výrazu "třetí ruky" a o druhém jsme stoprocentně přesvědčeni, že se jedná o autentickou práci toho kdo je pod výtvorem podepsán, a zejména pokud navíc se tento exponát prezentuje výraznou námětovou myšlenkou, dojde ke zvážení úvaha, zde onen originál "nepodšprajcujeme" pomocnou bodovou desetinkou .
Soutěžní téma bylo slavnostní dort. Toto zadání není blíže specifikované, jako tomu bylo například vloni, kdy téma bylo striktně konkretizováno. Tudíž letošní zadání mělo značný soutěžní rozptyl. Ale opakuji ještě jednou podstatu tématu, a to slavnostní dort. V cukrářských juniorech se boj o špici rozhořel mezi moravskými týmy které se poskládaly za sebou v pořadí Bzenec, Brno, Třebíč. Bylo to hodně na těsno? Vítězná práce byla precizně připravená, soutěžící si pohrála s každým detailem, který vypilovala do absolutnosti. Dortové ozdoby nesly pečeť moderního pojetí a dospěli jsme k názoru, že právě tento dortový exponát je tím nejúspěšnějším v letošním GASTROHRADCI ve své kategorii. Všimnul jsem si ještě jednoho exponátu, který symbolizoval pražské mistrovství světa v hokeji a sestával z čokoládového poháru a dalších hokejových námětů. Jak jste hodnotili tohle dílo? Tato práce byla dobrá, ale dostala se do kolize s představou slavnostního dortu, protože se spíše jednalo o tvorbu, která spadá do kategorie zvláštních výrobků. Zmíněný pohár onen požadovaný dort svou monumentálností dojmově dosti přehlušoval a nemohli jsme tedy z námětových důvodů hodnotit jinak než jsme hodnotili. Juniorská kategorie je vždy přehuštěná a z ní vzniklá řada by se mohla, obrazně řečeno, táhnout z Hradce až do Pardubic. Jak vy vidíte v souhrnu práci mladých cukrářů v porovnání s jejich staršími kolegy, a zejména jak by uspěli, kdyby se pokusili o soutěžní štěstí v kategorii dospělých? Myslím si, že by se mnozí mladí cukráři mohli přihlásit do seniorské kategorie a tím by si zvýšili šance na úspěch, protože práce některých je srovnatelná s jejich zkušenějšími kolegy. A hlavně ti, co se vyznačovali modelářskou či monumentální tvorbou by se měli přihlásit do zvláštní kategorie, která je nesvazuje ve tvorbě a není v ní věkové rozlišení. František Buchal měl na starosti komisi, která hodnotila dospělé cukráře a podělil se s námi o názor jeho komise na práci zkušených cukrářských soutěžících. Je potřeba hned v úvodu poznamenat, že nám zde chybí pár lidí, kteří bojují tohoto času v dresu národního týmu v Singapuru. A co se týká těch dalších špičkových cukrářů z předních pražských restaurací a hotelů, tak ti nemohou v Hradci působit, protože jsme den před zahájením mistrovství světa v ledním hokeji a tito pracují na plné obrátky na svých pracovištích. A také jsou již někteří v přípravě na erfurtskou olympiádu a soustřeďují svůj čas a síly právě tímto směrem. Čím zaujal vítěz seniorské cukrářské kategorie porotu, že mu přiřkla prvenství? Práce vítěze byla čistá a s vrcholovým soutěžním puncem a když se podíváte na bodové ohodnocení, které ční před ostatními, tak stejně tomu bylo i na soutěžním podiu.
Vámi vedená komise měla asi ze všech rozhodčích na letošním GASTROHRADCI nejtěžší pozici, protože jste hodnotili hodně nesourodých výrobků. My jsme hodnotili jak kategorii vyřezávání a tak i zvláštní výrobky, a těch nesourodých výrobků se zde opravdu sešlo hodně a rozhodování proto nebylo vůbec jednoduché. V kategorii zvláštních výrobků, která zahrnovala řekněme vaši disciplínu, tj. vyřezávání, nebylo uděleno zlato. To nebývá častý jev. Zapracovalo na tom přísné oko předsedy komise, který je právě v tomto oboru odborníkem více než povolaným? Tentokrát jsme zlato ve vyřezávání neudělili přestože ve hře byly tři docela zajímavé výrobky, které jsme spatřovali přibližně na stejné úrovni a to jak v dýni tak i melounu. Ale každému tam z našeho pohledu trošku něco chybělo, a podle našeho názoru zůstaly pod hranicí zlatého ocenění. Už byla řeč o tom, že tato kategorie je hodně nesourodá a to jak v surovinách tak i ve zcela odlišných finálních podobách výrobků, či způsobu techniky prováděné práce. A tak k jejímu objektivnímu posouzení je zapotřebí jakéhosi nadstandardního měřítka. Nebylo by proto vhodnější, a tím zároveň i objektivnější tuto kategorii rozčlenit do více příbuzenských skupin? Hodnocení je opravdu velmi obtížné, protože v této kategorii se mohou potkat jak cukráři, tak vyřezávači, tvůrci ledových skulptur, vizovické pečivo či slané pečivo. Ve světě je tomu tak, že se hodnotí extra kuchařská a cukrářská artistika. Jak viděl letošní ročník soutěže muž na němž spočívalo těžiště organizační zátěže, prezident GASTROHRADCE pan Milan Burda? Letošní GASTROHRADEC považuji za mimořádně úspěšný, jednak v tom, že jsme měli oproti loňsku o 40 účastníků víc a zároveň se potvrdila stoupající účastnická tendence, z čehož pramení, že nám pro příští rok hrozí, že již překročíme dvoustovkovou hranici soutěžících. A to bude zajímavé jak pro hlavní aktéry Gastra, tak i pro diváky. Vy jste použil výrazu "hrozí". Určitě jste měl na mysli tuto hrozbu v kladném slova smyslu a chtěl jste tak vyjádřit obrovskou popularitu GASTROHRADCE. Ale ona hrozba je opravdu aktuální, protože pro letošních 180 soutěžících jste už museli v prvním patře areálu Aldis vyklidit kdejaký přístupný kout. Ano. My se už opravdu dostáváme na doraz stávajících prostor, ale máme ještě k dispozice další prostorové rezervy na druhé straně přísálí, můžeme využít Labský salónek a tím se nám soutěžní kapacita může ještě navýšit přibližně o devadesát soutěžících. Ovšem stoupající počet soutěžících se nebude dotýkat jen prostorové problematiky. Zajisté. Protože stoupající kvantum soutěžních účastníků bude vyžadovat i úměrné navýšení v personální oblasti, jak pořadatelské, tak hodnotící a dalších. Čili nehrozí to, co už v humoru proběhlo kuloáry, že napříště budete muset požádat pana Hušáka o pronájem Sazka arény? Pokud by soutěžících bylo případně ještě víc, tam máme další rezervu v tom, že rozdělíme GASTROHRADEC na dva soutěžní dny. GASTROHRADEC je sice největší gastrosoutěží v Česku, ale kromě několika slovenských soutěžících, zůstává stále v měřítku soutěže tuzemské. Máte v tomto směru nachystánu nějakou strategii? Za půl roku se bude konat olympiáda v Erfurtu. My v příštím roce budeme pořádat jubilejní desátý ročník, a právě pro tuto příležitost chceme pozvat zahraniční účastníky z erfurtské olympiády.
Čím byl především letošní Hradec dominantní, byl explozivní nástup mládí, které dle zkušených porotců mnohdy svými výkony dokázalo "válcovat" rutinovaný um soutěžních účastníků starší kategorie, když některé z nich ochránila od výsledkové pohromy jenom ochranná bariéra věkové kategorie. Proč tomu tak je, se vyjadřovali hodnotící komisaři. Lze pouze připomenout, že konkurence dokáže být dosti bolestivým, ale též i inspirativním bičem, které donutí toho kterému se vznáší nad hlavou Damoklův meč vytasený z Hamletovy pochvy, který svým oboustranným ostřím určuje zda být či nebýt. Ještě si dovolím přinést jeden úhel pohledu na expanzi mládí. Logicky zní zdůvodnění určité stagnace, či zpomalenějšího výkonnostního rytmu u dospělých. Je viditelné, že v každé soutěži ať v Česku, či kdekoliv v zahraničí, jsou mládežnické kategorie přehuštěné, zatímco v seniorských soupiskách se účastnické kolonky bělají prázdnými místy. Proč tomu tak je, bylo mnohokrát řečeno a jedná se ve své podstatě o normální jev. Absolutním vítězem GASTROHRADCE 2004 se již podruhé za sebou stala Anna BAŠTÝŘOVÁ z Francouzské a Plzeňské restaurace Praha, jejíž dílo neslo veškeré znaky vysoké profesionality rukodělné práce snoubící se s půvabem umělecké fantazie. Cukrářské rusovlásce - tentokráte nakrátko ostříhané - absolutní hradecký triumf vyrazil nejenom dech, ale i paměť. Na můj dotaz jaký název nese její vítězné dílo, si v návalu rozechvění nemohla vůbec vzpomenout. Nezbývalo mě nic jiného než vypnout diktafon, nasednout do auta a uhánět do Brna ke zpracování hradecké reportáže, doprovázen sladkým pocitem a dobrou chutí z 9. ročníku GASTROHRADCE 2004
SOUTĚŽ DRUŽSTEV: Dospělí
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
16.02.2022 Sigep opět žíje …!03.12.2021 Veletrh SIGEP - Rimini 20.09.2021 HostMilano 2021 15.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/-2. 13.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/ -1. [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |