Reklama |
Reforma trhu s cukrem potěší spotřebitelePEREX: Tuzemští pěstitelé řepy i cukrovarníci první návrh Bruselu odmítli. Uvolnění trhu se však Evropská unie nevyhne. AUTOR: Martin Mařík AUTOR-WEB: www.ihned.cz/marik AUTOR-DOMICIL: Praha, 29. 7. 2004 Reforma trhu s cukrem, navržená Bruselem, je pro Česko nepřijatelná - shodli se minulý týden ve vzácné shodě agrární politici i podnikatelé. Bylo to poprvé, co tak příkře vystoupili proti agrární politice Evropské unie, která přitom své rolníky hýčká. "Reforma je velmi neobjektivní, poškozuje nás," prohlásil ministr zemědělství Jaroslav Palas. Cukrovarníci dodávali, že dojde k likvidaci jejich podniků, dovozu cukru a jeho výraznému zdražení. Bruselský agrární komisař Franz Fischler ovšem hovořil zcela opačně: "Reforma je nevyhnutelná. Čím dříve se zahájí, tím lépe," prohlásil. Situace na světovém i evropském trhu s cukrem dává jednoznačně za pravdu Fischlerovi. Unie se totiž brání dovozu cukru clem ve výši tři sta procent, což už nehodlá snášet ani Světová obchodní organizace WTO. Systém vede k tomu, že pěstitelé řepy a cukrovary v unii mají zajištěné jisté odbytové ceny (takzvané intervenční, minimální) a tím zisk, ale spotřebitel za cukr platí skoro trojnásobně víc, než kdyby trh byl volný. Právě pod tlakem zvenčí i z unie samotné Evropská komise tento měsíc navrhla spustit od příštího roku reformu. Ta má během tří let snížit takzvanou intervenční cenu na unijním trhu z 632 eur na 421 eur za tunu cukru , minimální cena řepy by se snížila z 43,6 eura za tunu na 27,4. Současně se má během čtyř let zkrátit výrobní kvóta cukru - na níž jsou právě vázány ceny - ze 17,4 miliónu tun na 14,6 miliónu. Podnikatelům samozřejmě není navrhované snížení zisků po chuti. Tlak unie už ale ustát nemohou a navíc budou z Bruselu dostávat kompenzace. Až potud jsou tedy i tuzemští podnikatelé s reformou víceméně smířeni. Ale ostrý spor vznikl o to, jak budou kráceny výrobní kvóty. Každá země má kvóty dvě. Jednu pro domácí spotřebu cukru, druhou pro vývoz. Fischler navrhl obě kvóty sečíst a výsledek pak zkrátit o 16 procent. V Česku se vzápětí zdvihla vlna odporu. Důvod? Zatímco země původní evropské patnáctky mají exportní kvótu zhruba 22 procent nad svoji spotřebu, Česko ji má jen tříprocentní. "To by znamenalo, že zemím patnáctky i po zkrácení kvóty zůstane na export ještě šest procent, ale my budeme muset třináct procent cukru dovážet," vysvětluje předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský. Česko je přitom vývozcem cukru, po reformě by se však stalo jeho dovozcem. Návrh Bruselu pobouřil i další nové členské země unie, jež mají v průměru také výrazně nižší exportní kvóty než patnáctka. Ale Maďarsku nebo Polsku chce Brusel kompenzovat nižší produkci cukru i tím, že posílí kvóty na výrobu izoglukózy - což je sladidlo z kukuřice. Jenže v Česku je na větší rozšíření kukuřice příliš zima a hlavně nemá na výrobu izoglukózy potřebné kapacity. Česká diplomacie proto bude v příštích týdnech v Bruselu jednat o tom, jak podmínky reformy pro Prahu vylepšit. "Jde přitom jen o to napravit pokus Bruselu diskriminovat nové členy při tvorbě kvóty. Jinak s reformou souhlasíme, zbytečně vysoké ceny cukru pro spotřebitele jsou už neudržitelné," říká Jan Miller z představenstva Asociace soukromého zemědělství.
Příbuzné články...
16.10.2020 Auf Wiedersehen lentilky !19.04.2020 Budoucnost cukráren v exkoronavirovém čase 10.05.2017 Juka Magnum ICE MGI 12 distributor zmrzliny 07.05.2017 Výrobníky GX – novinka ve výrobě zmrzliny 16.01.2016 Vitríny - základ vaší obchodní strategie [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |