Cukrář.cz

Reklama



GASTRO PARDUBICE – 2004 „O POHÁR NESTLÉ ČESKO s.r.o.“

fiogf49gjkf0d

Ve městě perníku  na výstavišti IDEON se konal 9. ročník kontraktačně prodejních výstav GASTRO PARDUBICE 2004. Při té příležitosti probíhal I. ročník bienále umělecké cukrařiny s mezinárodní účastí a VII. ročník cukrářské a pernikářské soutěže v kategoriích dospělích a juniorů „O POHÁR NESTLÉ ČESKO. s.r.o.“

Soutěž byla vyhlášena ve čtyřech kategoriích se soutěžním tématem Evropská unie.

 

 

Kategorie A

  

1 - Pavla Indrová, Přerov      55 bodů
1 - Lucie Průžová, SOŠ Jílové u Prahy   55
1 - Olga Součková, SOŠ Želešice   52
1 - Karolina Kocinová, Orion Studio     50
   
2 - Lucie Habová, SOŠ Želešice   45
2 - Martin Valenta, SOŠ Děčín   42
   
3 - Jitka Sedláčková, SOŠ Želešice     39
3 - Simona Zelená, SOUp Smiřice   38
3 - Lucie Kratochvílová, SOŠ Třebíč   36
3 - Jana Vlasáková , ISŠ Mladá Boleslav   32

Kategorie C

Absolutní vítěz - Pavel Janoš, držitel Poháru Nestlé Česko s.r.o.


zleva zástupce Nestlé Česko s.r.o. Vladimír Bobok, Mirka Slavíková, Pavel Janoš


Perníkový exponát absolutního vítěze Pavla Janoše

1 - Pavel Janoš, fa. Janoš, Pardubice    60 bodů
1 - Ilona Janurová, fa. JaJa, Pardubice   58
   
2 - Lenka Plačková, SOŠ Děčín 48
   
3 - Veronika Krajčová, SOŠ Kroměříž  41
3 - Jitka Sedláková, HŠ Vel. Meziříčí  36


PODIUM - 7.10. 04´

 
1 - Elina Meufrox, CIFAP, Francie 109 bodů
1 - Ludovic Amiot, CIFAP, Francie 101
1 - Markéta Juříčková, SOU Vsetín 100
   
2 - Tereza Přivřelová, SOU Kroměříž   89
2 - Lenka Štěrbová, SOU Chrudim 88
   
3 - Petra Švandová, SOU Chrudim   86
Jarmila Marečková, cukrárna Viktoria 78
Nicolas Frauchisti, CIFAP, Francie 76
 

PODIUM – 8.10. 04´


 
1 - Justine Carpentier, CIFAP, Francie  118 bodů 
 















1 - Guibert Cantal, CIFAP, Francie  118
 
1 - Alena Jamrichová, SOU Vsetín  114
1 - Thomas Cruzado, CIFAP, Francie  113
1 - Alexis Deseri, CIFAP, Francie  111
1 - Martina Čapková, LHŠ Pardubice   100
   
2 - Eva Drozdová, SOU Jílové u Prahy   96


Absolutní vítěz pódiového vystoupení
Justine Carpentier a Guibert Cantal



Kategorie B, viz. Podium 

Letošní ročník pardubického GASTRA doznal změnu v podobě účasti francouzské cukrářské delegace, která přijela na pozvání paní Slavíkové (viz. článek  Croquenbouche), a poprvé tak získal status soutěže s mezinárodní účastí. Tradiční návštěvníci pardubického Ideonu tentokrát trochu bloudili, než našli správnou cukrářskou výstavní etáž, neboť prostory určené pro prezentaci tvorby mistrů sladkého umu se z původních výšin přestěhovaly do přízemí. Tato změna se ukázala být výrazným pozitivem pro vizážovou kvalitu výrobků, kdy horní prostory žhnuly ve výhni vzhůru sálajícího tepla. Kromě toho v rozlehlejším sále byl větší manipulační prostor pro pódiovou práci i pro působivější dekoraci již dříve zhotovených exponátů.
Post hodnotících komisařů doznal taktéž proměny, když - premiérově – zasedl v komisi zahraniční účastník, kterým byl francouzský prezident AFNP, pan Jean Jacques Kardés. Dalšími členy byli pan David Trdý a taktovku předsedy arbitrů třímala paní Mirka Slavíková.

Soutěž byla rozdělena na čtyři kategorie

Kategorie A – dovezený umělecký cukrářský exponát

  • maximální rozměr 50x50x80
  • surovina libovolná
  • degustační hodnocení 4 ks minidezertů stejného složení o rozměrech 4x4x4 cm

Kategorie B1 - dospělí
dokončení cukrářského exponátu na pódiu

  • dovezený korpus, šestihran do 2 kg, připraven pro dohotovení na pódiu
  • zhotovení 4 ks degustačním vzorků - minidezertů stejného složení jako výstavní exponát o rozměrech 4x4x4 cm
  • pódiové dozdobení
  • časový limit 2 hodiny

Kategorie B2 - junioři
dokončení cukrářského exponátu na pódiu

  • stejné podmínky viz. dospělí -

Kategorie C

  • exponát libovolného tvaru, max. rozměr 50x50x80
  • použití surovin pouze jedlého charakteru
  • 4 ks minivýrobků stejného složení jako výstavní exponát určené k degustaci

 

Slovo předsedkyně hodnotící komise Mirky Slavíkové

Porovnejte ve všeobecnosti letošní ročník pardubického GASTRA s předchozími lety.
Letošní  GASTRO PARDUBICE bylo odlišné a domnívám se že pozitivně, v tom smyslu, že bylo poprvé ve své devítileté historii obohaceno o mezinárodní účast. Dalším kladem bylo přemístění soutěžního prostoru do přízemí výstavní budovy IDEON, kdy soutěžící měli větší prostor, a zároveň i soukromí včetně klidu pro svou tvorbu.

V jaké pozici se nalézala křivka umělecké úrovně?
Na letošním ročníku bylo patrné jak výtvarná cukrařina spěje dopředu. Trochu mne překvapilo, že tak obsáhlé téma Evropská unie, které vytváří široký prostor pro umělecké ztvárnění, bylo pojato poměrně v úzkém námětovém zpracování. Přiznávám se, že právě zde jsem očekávala trochu víc. Ale z hlediska porotce musím konstatovat, že zadání týkající se symboliky Evropská unie, bylo výstižné u většiny výrobků.

Pokud se někdo odchýlil od zadané tématiky, jak porota reagovala?
Soutěž považuji za výzvu ve které si vyměňujeme názory, učíme se a navzájem obohacujeme o poznatky. Proto i když někdo neztvárnil stoprocentně podstatu zadání, nebyl to v tomto případě důvod k tomu, aby nebyl hodnocen. Je avšak pravdou, že důvod ke ztrátě nějakého bodíku to byl.

Zhodnoťme dílo absolutního vítěze.
Tím se stal pan Pavel Janoš, majitel stejnojmenné firmy v Pardubicích, jenž na perníkovém podkladě ztvárnil symboliku české státnosti, Pražský hrad, Karlův most a  portrét prezidenta ČR Václava Klause. Jednalo se o velmi čisté provedení a krásnou práci, u které pro jeho vítězství, kromě uvedeného, rozhodlo také to, že do soutěže pokaždé přináší novou myšlenku a neopakované soutěžní téma.

V kategorii A zvítězila Pavla Indrová z Přerova, v čem se nacházela dominanta jejího díla?
Tvorba v této kategorii byla velmi vyrovnaná. O vítězství paní Indrové rozhodlo to, že její pokrok z roku na rok má velice očividný dynamický vzestup. Já každý rok sleduji tyto, řeknu, cukrářské hráče a může s potěšením konstatovat, že k nim přibývá mnoho nových a tím můj hodnotící metr nabývá širších rozměrů oproti klasické míře.
A když u někoho vidím výrazný pokrok, a díla soupeřů jsou srovnatelná, tak v tom případě používám onoho zmíněného širšího měřítka, a cítím v sobě pudovou potřebu tento vzestup ocenit, čili použiji při hodnocení globálnější pohled.

Zaměřme pozornost na pódiovou soutěž, zřejmě nejtěžší disciplínu.
Určitě je tomu tak. A ještě navíc tato pardubická soutěž má jednu prioritu obtížnosti v tom, že se jednalo o první soutěž v ČR, kdy se na pódiu dohotovávala dekorace. Tzn., že se přivezla jenom základní velikost dortu, kdy se další práce dokončovaly na pódiu. To v praxi znamenalo, že cukrář musel před porotou, či před publikem na živo ukázat, jak dokáže sám ztvárnit podstatu dortu, kterou je její dekorace. Opět se musím přiznat, že tato, řekněme určitá revolučnost pravidel ve mně samotné vyvolávala obavy, ale byla jsem nakonec příjemně potěšena, že tato nastražená past pravidel nesklapla, a že většina soutěžících se úkolu zhostila velmi dobře.

Letošní Pardubice byly obohaceny o zahraniční účast, kde v pódiovce také tito soutěžící zvítězili, a to dokonce doublem.
Byli to Cuibert Cantal a Justine Carpentier.  Tmavý Cuibert měl největší a nejpropracovanější karamelovou dekoraci ze všech. Jeho tvorba měla šarm a vkus. A navíc ještě dominoval i v chuťovém provedení a tak jsme jeho kompozici hodnotili jako nejzdařilejší. Obdobným způsobem se vyznačovala tvorba i jeho kolegyně Justin Carpentierové.


Vedení francouzské výpravy s předsedkyní hodnotící komise M. Slavíkovou

 

GASTRO PARDUBICE se též vyznačovalo doplňkovým programem v podobě:

  • Dekorační výrobky z vyřezávané zeleniny a ovoce – LHŠ a SOU Pardubice s.r.o.
  • Barmanská show v podání HŠ Bohemia Chrudim a Davida Lukšíka
  • Odborné dovednosti kuchařů, cukrářů, číšníků
  • Ukázka zdobení perníků – fa. Ja Ja Pardubice
  • Zavádění systému HACAP do praxe -  Mgr. Zdena Mahdinová
  • Česká vařečka ve světě – Ladislav Nodl
  • ČOKOLÁDA OD A do Z, modeláž z pravé čokolády – Mirka Slavíková
  • Ukázková slavnostní tabule

 


Garant a organizátor doprovodného programu p. Jaroslav Rundštuk.



Dnes je sobota sobota 23. listopadu 2024
svátek slaví Klement, zítra Emílie

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.