fiogf49gjkf0d
AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz/marik
AUTOR-DOMICIL: Praha, 24. 11. 2004
Cena cukru, v zemích Evropské unie zhruba trojnásobná oproti úrovni světového trhu, hned tak neklesne. Evropská komise totiž nesplní svůj původní záměr, začít s reformou trhu s cukrem už příští rok. Ceny cukru přitom výrazně ovlivňují ceny mnoha potravin , od nápojů po pečivo.
"Reforma může začít v nejlepším případě od roku 2006," potvrdil státní tajemník Ministerstva zemědělství Miroslav Toman. Zastupoval Česko na jednání zástupců pětadvaceti zemí unie tento týden v Bruselu. Většina zemí na něm návrh reformy odmítla.
WTO chce otevření trhu
Cukr je v tuzemsku a ostatních zemích unie tak drahý proto, že agrární politika společenství chrání především pěstitele cukrovky. Cukrovary jim proto musí platit za dodávky řepy pevně danou minimální cenu, která je téměř 44 eur za tunu.
Aby na tom však cukrovarníci netratili, i oni mají zaručený odbyt za cenu, která zaručuje vysoký zisk. Stát je totiž od nich povinen odkoupit cukr v ceně přinejmenším 632 eur za tunu.
Aby mohl celý systém fungovat, mají státy unie přiděleny takzvané výrobní kvóty. Ty omezují množství cukru , které mohou vyrobit. Jednotlivé země pak národní kvóty rozdělují cukrovarům . A navenek se unie chrání dovozním clem ve výši tří set procent, aby na její trh nemohl proniknout mnohem levnější cukr ze zahraničí.
"Je to neudržitelný systém, který tahá spotřebitelům z kapes peníze. A diskriminuje samozřejmě i všechny ostatní země, které nemohou svoji produkci na evropském trhu uplatnit," uvedl prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík.
Cukr se přitom stává i nepříjemným bodem světové politiky. Kvůli zemědělskému systému Evropské unie totiž váznou i jednání Světové obchodní organizace WTO o uvolňování mezinárodního obchodu. A právě cukr je přitom stěžejním bodem, na nějž kritika agrární politiky unie ve WTO míří.
EU neumí reformu prosadit
WTO už Brusel několikrát důrazně varovala, aby svůj trh s cukrem změnil a více otevřel světu. Už před časem proto evropský agrární komisař Franz Fischler připravil návrh reformy dosavadního systému.
Hlavní body reformy spočívají v postupném snižování státem zaručovaných cen cukru i řepy, omezování výrobních kvót a otevírání trhu dovozu. Fischlerovým cílem bylo změny se změnami začít nejpozději od roku 2005.
Na svého předchůdce navázala i nová agrární komisařka Marian Fischerová-Boelová. Ani jí se však nepodařilo přesvědčit všechny členské země o nezbytnosti změn. Cukrovarnictví by se zhroutilo, lidé přijdou o místa - zdůvodňovali tento týden zástupci nejméně desítky zemí (především jihoevropských), proč reformu zavrhují.
Brusel tak musel odložit další jednání až na květen příštího roku. Čeká přitom na to, jak ostrá bude další kritika z WTO, jež se má vyjádřit na jaře.
Česko bojuje o svoji kvótu
Tuzemští politici i podnikatelé reformu v principu neodmítají, ale nesouhlasí s jejím dosavadním konkrétním návrhem. Součástí změn má být totiž zkrácení výrobních kvót o 16 procent ve všech zemích. Jenže zatímco v zemích původní evropské patnáctky by i tento pokles znamenal, že tamním producentům zbude cukr i na vývoz, Česko i další noví členové by se stali dovozci.
"Taková diskriminace je nesmyslná. Z exportérů bychom se stali dovozci i přesto, že k produkci cukru máme výhodné přírodní podmínky i špičkové zpracovatelské technologie," upozorňuje Oldřich Reinbergr, šéf největší cukrovarnické firmy v zemi Cukrovary TTD.
Právě kvůli příhodným výrobním podmínkám však snižování cen a otvírání trhu podle něj Česko vítá.
"Jsme spíše pro reformu, dosavadní stav je neudržitelný. Jen potřebujeme vyjednat dobré kvóty. Jinak se nemusíme obávat, že bychom snížení cen nepřežili," potvrzuje i Toman.
Záměry reformy trhu s cukrem
Snížit během tří let cenu, za niž musí cukr vykupovat stát, o zhruba třetinu - z 632 eur za tunu na 421 eur za tunu
Snižovat se má zároveň minimální zaručená cena za cukrovou řepu téměř o 40 procent - z 43,6 eura na 27,4 eura za tunu
Omezit během čtyř let výrobní kvóty cukru v zemích Evropské unie o 16 procent - ze 17,4 miliónu tun na 14,6 miliónu
Postupně se bude snižovat také clo na dovoz cukru do unie, které dnes dosahuje tří set procent
Strategickým záměrem je přesunout výrobu cukru v Evropě do regionů, které pro to mají nejvhodnější podmínky
V konečné fázi by cena cukru oproti současnosti klesla na polovinu
Zdroj: HN, Evropská komise, ihned.cz