Cukrář.cz

Reklama



Vánoční pečivo

18.12.2021 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Vánoční oplatky

600 g hladké mouky, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 1 litr mléka, 2 žloutky, 300 g moučkového cukru, 100 g másla

Mouku nasypeme do nádoby, přidáme sůl, vanilkový cukr, přilejeme mléko, přidáme žloutky, cukr, rozpuštěné máslo a vše vymísíme do hladka. Příliš husté těsto zředíme mlékem. Podle chuti vmícháme i mletou skořici nebo anýz. Vymísené těsto necháme 2 hodiny odpočinout. Potom malé dávky těsta naléváme do jemně vymaštěné horké formy nebo formiček a pečeme. Dříve se oplatky pekly ve zvláštních kleštích, často užívaných po mnoho generací.
Podáváme potřené medem.

Ořechový oválek

Suroviny
3 kávové hrnky olivového oleje (dále jen hrnek)
1 hrnek másla
2 hrnky piva
1 PL skořice
1 PL hřebíčku (mletého)
1 pomerančová kůra (nastrouhaná)
2 hrnky cukru mletého
2 kg mouky polohrubé
1 PL natronu ((hydroxid sodný)
1 PL prášku do pečiva
2 ČL soli
500 g sekaných vlašských ořechů
----------------------------------
3 hrnky cukru krupice
3 hrnky medu
2 hrnky vody

Postup
Olej, máslo (měkké), pivo, skořici, hřebíček, kůru,  a mletého cukru vložíme do mísy a dobře promícháme.   Přidáme trochu mouky, natron, prášek do pečiva,  sůl a promícháme.
Postupně vsypáváme zbytek mouky a zpracováváme až do vytvoření  pevného těsta.
Přeneseme část těsta na vál, rozválíme do rozměru (asi) dlaně o síle asi 1 -1.5 cm, položíme vrstvu ořechů (necelý 1 cm) a těsto vytvarujeme do tvaru oválku (viz obr.)
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.

Sirup
Cukr (krupice), med a vodu necháme v hrnci povařit do doby,  než se med stane tekutý.
Všechny oválky vložíme na plech a polijeme horkým sirupem, tak aby byl polit celý obvod všech oválků. Poté oválky rovnoměrně posypeme zbylými ořechy. Před další manipulací necháme zcela zchladnout.

Kaštanové mousse

Suroviny
5 žloutků
3 bílky
75 g cukru krystal
120 g bílé čokolády
110 g kaštanového pyré
4 cl Tuzemáku
3 plátky želatiny
500 ml šlehačky

 

Příprava
Žloutek se ¾ cukru ušleháme v  teplé lázni do pěny. Rozpustíme čokoládu. Kaštanové pyré utřeme do hladka. Čokoládu a pyré vložíme do žloutkové směsi a důkladně promícháme. Želatinu změkčíme, rozpustíme a vetřeme do čokoládové hmoty.
Vyšleháme bílky a se zbytkem cukru vyšleháme do tuha. Vmícháme do čokoládové hmoty.
Na závěr přidáme šlehačku vše vyšleháme do tažné hmoty a nalijeme do sklenice .

Suroviny pro 60 ks
125 g tekutého medu
75 g řepného cukru
3 PL oleje
200 g mouky polohrubé
1 ČL prášku do pečiva
sůl
2 PL perníkového koření
300 g marcipánu
1 vejce
1 ČL šlehačky
2 PL cukru krupice

Postup
Med, třtinový cukr a olej promícháme  a na středním ohni ohříváme do doby rozpuštění cukru (nevaříme!).  Poté necháme asi 10 minut ochladit.
Promícháme 175 g mouky, prášku do pečiva, trochu soli a  koření. Obě směsi vložíme do hnětacího přístroje a prohněteme.
Zabalíme do fólie a necháme nejméně 1 hodinu v pokojové teplotě odležet.
Z marcipánové hmoty vytvoříme  roli  o průměru  á 2 cm.
Medové těsto na slabé vrstvě mouky vyválíme o síle á 3 mm a podélně nařežeme na  pruhy o šíři asi 7 cm). 
Marcipánovou roli nakrájíme na váleček o délce  á 3 cm.
Vytlučeme vejce, oddělíme bílek, který rozmícháme a potřeme jím  medové pruhy.
Marcipánový váleček položíme na medový plát tak, aby jeho jeden kraj lícoval s krajem medového plátu. S medovým plátem učiníme jednu otáčku a přesahujícím okrajem zabalíme marcipánový váleček a vzniklé švy vyhladíme do hladka.

Kaštánky vyložíme na plech vyložený papírem na pečení. Zůstatek bílku smícháme se smetanou, rozmícháme a kaštánky potřeme.
Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C (vzduchový oběh 150 °C/plyn 2 stupeň asi 15 min.
Cukr rozvaříme v menším množství vody.
Po vyjmutí,  ještě za tepla potřeme kaštánky cukerným roztokem a necháme oschnout.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 26. prosince 2024
svátek slaví Štěpán, zítra Žaneta

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.