ŠAFRÁNOVÁ NÁPLŇ
Suroviny:
230 g smetany
1,5 g šafránu
40 g glukózy
600 g bílé čokolády
40 g rostlinného tuku v kouscích
Postup:
Svaříme smetanu do vykypění a přidáme ostatní suroviny. Stříkáme hladkou trubičkou do tvaru kopečků a druhý den se vytvaruje do kuliček a máčíme v čokoládě nebo v kakau.
IRSKÁ NÁPLŇ (do skořepin)
- kávová náplň -
Suroviny:
170 g smetany
350 g tmavé čokolády
4 g instantní kávy
Postup: Svaříme smetanu do vykypění a přidáme ostatní suroviny. Vzniklou hmotu nalijeme do poloviny skořepiny. Tu buďto zakoupíme v podobě truffees (trýfa) nebo vyrobíme ve tvaru skořepiny na běžné čokoládové bonbony.
- náplň whisky -
Suroviny:
140 g smetany
350 g tmavé čokolády
70 g whisky
Postup: Svaříme smetanu do vykypění a vmícháme čokoládu. Potom přidáme whisky, kterou pomalu vlíváme. Chceme-li hustší náplň, přidáme více čokolády. Po předchozím nalití kávové náplně do skořepiny, dolijeme zbylou polovinu náplní-whisky. Dosáhneme dvoubarevného provedení i dvojité chutě.
ARABESKY
Suroviny:
80 g pektinu
200 g cukru
900 g ovocného protlaku
140 g cukru
600 g vody
1200 g cukru
700 g glukózy
20 g kyseliny citronové
Postup:
a) Ve vodě promícháme ovocný protlak se 140 g cukru.
b) Promícháme pektin s 200 g cukru .
c) Smícháme 1 260 g cukru s glukózou.
d) Vzájemně smícháme hmoty a,b,c a vaříme na 106 oC. Přimícháme 20 g kyseliny citrónové. Trychtýřem lijeme do do silikonových forem. Obalíme v krystalovém cukru nebo máčíme v čokoládě.
FLORENTINKY
Suroviny :
300 g cukru
100 g medu
125 g smetany
150 g másla
200 g pomerančové kůry
300 g mandlí (loupané - plátkové)
Postup:
a) Cukr, med a smetanu svaříme na 125 0C. Přidáme máslo, na jemno nakrájenou pomerančovou kůru a mandle. Vše promícháme.
b) Vzniklou hmotu navlhčenými prsty tvarujeme do tvaru placiček na silikonovém nebo teflonovém plechu jako marokánky.
c) Pečeme - sušíme do zlatova při 180 0C.