Reklama |
Listové těstoMáslové listové těsto vzniklo vlastně náhodou. Vynalezl jej cukrář Glaudo Gelée v r. 1600 v Chateau de Chamague ve Francii, který pocházel z chudé rodiny. Tenkrát pracoval jako tovaryš v jeho rodném městě u jistého cukráře a pekaře. Jednoho dne zpracovával Gelée chlebové těsto, ovšem po francouzském způsobu z pšeničné mouky pro domácí spotřebu. Tento šikovný mladík měl zálibu vedle svého oboru též v malířství. V celé Itálii považovali za vynálezce máslového těsta cukráře Mosca, ač Gelée tajemství výroby uchoval pro sebe a pracoval ve zvlášť odděleném sklepě beze svědků. To velice trápilo jeho patrona, který by se velice rád tajemství výroby zmocnil. Zařídil to tedy tak, že jednoho dne poslal tovaryše Gelée na jakousi cestu a v době jeho nepřítomnosti zbudoval ve sklepě tajnou komoru, odkud potom přihlížel, kterak Gelée s těstem manipuluje. Když vše náležitě vypozoroval, umínil si, že vynálezce odstraní a zmocní se jeho vynálezu. Určitou intrikou se skutečně podařilo, že byl Gelée jednoho dne zatčen a uvězněn. Ve vězení onemocněl a byl by snad i zemřel, kdyby se mu nenaskytla příležitost k útěku. Odešel do Říma a nedbaje svého vynálezu, věnoval se své staré zálibě malířství a jako 82-letý malíř zde skončil svou životní dráhu. Vynález takto opanoval cukrář Mosca a byl ještě dlouho jeho tajemstvím, než receptura vstoupila ve všeobecnou známost. Dort z listového těsta 100 g marcipánové hmoty Marcipán a máslo prohněteme a přidáme 60 g cukru, polovinu vanilinového cukru, mouku a vše opatrně hněteme do drobenky. Dále použijeme připravené listové těsto a jeho třetinu vyválíme do kulatého tvaru o průměru 26 cm. Zhotovíme celkem tři základy. Dva z nich vícekrát napíchneme vidličkou a rovnoměrně posypeme drobenkou. Smícháme zbylý cukr, ztužovač a vyšleháme do pevné hmoty. Potřeme 2 základy švestkovými povidly. Ozdobíme je přes hvězdičkovou trubičku šlehačkou stejnoměrnou vrstvou po celé ploše a vložíme základy na sebe. Poslední základ opatrně rozkrájíme na 14 dílů, posypeme cukrem moučka a na šikmo posadíme na horní patro.
Příbuzné články...
19.04.2022 Plastická čokoláda13.04.2022 Velikonoce po polsku 11.04.2022 Velikonoční macarony 09.04.2022 Velikonoční beránek 06.04.2022 Velikonoce - Oříškové řezy s vaječným koňakem [další příbuzné články] |
Dnes je úterý úterý 3. prosince 2024
svátek slaví Svatoslav, zítra Barbora Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |