Reklama |
Korunovace perníkové královnyZvuk slavnostních fanfár v ochozech pardubického zámku zvěstoval do dálav novinu, že české perníkové království má novou královnu. Stala se jí pardubická perníkářka Dagmar Beskydová z místní firmy "Cukrárna Janoš", která v tvůrčím přetlaku, jak sama označuje předsoutěžní inspiraci, rovný týden rukou řemeslnou skládala perníkové cihličky na sebe, až docílila podoby pohádkové chaloupky odpovídající letošnímu soutěžnímu zadání.
Leč hrubé stavbě náleží následně i fasáda, jež v podobě malby paní Dáši trvala po dva dny a noci až zřejmě nejpopulárnější pohádkové téma světa bylo dokonáno.
Největší konkurence vítězného díla spočívala u soutěžní tvorby č. 1, která dominovala svou velikostí, jež bezesporu upoutala mnohé divácké oko, které se tak soustředilo na nadpohádkovou velikost díla a ne vždy v plném rozsahu zhodnotilo až tak dalece technické finesy spojené s uceleností tvorby vítězného exponátu. Nakonec se tak nestalo, i když k opačnému výsledku scházelo velmi málo, neboť bodový rozdíl mezi prvním a druhým místech se nacházel v rozmezí 23 diváckých hlasů. Janošovu perníkářskou cukrárnu je v souvislosti se soutěží o perníkovou královnu možno již nazývat císařstvím, kdy ji k této vladařské hodnosti opravňuje čtvero vítězství z pěti možných.
Tolik tedy pohled na královskou korunovaci jako takovou. Otázkou pátého ročníku je a dodejme, že již velmi ožehavou, do jaké míry je možné do budoucna počítat s tímto pohádkovým královstvím v srdci samotného perníkářského impéria, za jaké jsou doposud Pardubice považovány. Řekněme si bez obalu, že osm exponátů na celorepublikové soutěži je velmi málo. Z úst samotného purkmistra (primátora města Pardubice Střítezského) zazněl výraz - Pardubice, město perníku - . No, určitě tomu tak bývalo, ale jestli se před 14 dny v další východočeské metropoli Hradci Králové na gastronomické soutěži GASTROHRADEC, dobývající každým rokem vyšší kvantitativní i kvalitativní mety, kdy pro nával účastníků musí proměnit jednodenní klání za dvoudenní duel, se sešlo perníkových soutěžních výtvorů - a to navíc v podružné kategorii, která ani perníkovou nebyla - více než v samotném perníkářském městě a to v ryze perníkářské soutěži, mám trochu obavu, zda není výstižnější mluvit o Pardubicích spíše v souvislosti s koňskými závody či hokejovým letošním primátem než o perníkové slávě, jež jakoby začínala nabývat nádechu minulého času. Ale je pravdou, že je něco jiného celoroční průmyslová produkce než jednodenní soutěž. Ale určitě nebude na škodu budoucího vývoje, když se utrousí kritické slovíčko ve snaze vyburcovat podvědomí zdravého pardubického perníkového patriotismu, než nekompromisnost reálu tak napíše sama a to černým písmem.
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
16.02.2022 Sigep opět žíje …!03.12.2021 Veletrh SIGEP - Rimini 20.09.2021 HostMilano 2021 15.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/-2. 13.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/ -1. [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |