Reklama |
2. International Festival Des Croquembouche Paříž 2005Opět zde máme jednu úspěšnou návštěvu Paříže při soutěži. U příležitosti pekařsko-cukrářského salonu Europain 2005. Pro mě to znamená již třetí účast v této ryze francouzské disciplině, v níž jsem objevila něco tak trošku exotického. Jakýsi jiný výtvarný rozměr. A to je i jeden z důvodů, proč jsem zvána na tuto soutěž každým rokem – kus ženského projevu mezi mužským ztvárněním. Jak je známo – ve Francii ovládá cukrařinu mužská populace. Nicméně letos byl ve znamení premiéry a derniéry. Vůbec přivítání bylo úžasné, jako mezi starými přáteli, a to opravdu už dopředu láká se vracet. Jeden tým tvořili Daniela Vejvodová a Martin Kodádek ze Speciální školy pro sluchově postižené Holečkova, Praha 5 a druhý tým byla Mirka Slavíková a Karolína Kocincová. Já jsem si dovolila soutěžní derniéru a Karolína svoji premiéru. Naše úsilí bylo korunováno diplomy a medailemi.
Ale po pořádku. Přípravu jsme měli v Pařížské škole CIFAP, kde nám bylo poskytnuto plné zázemí, jak surovinové, tak pracovním prostorem v hodinách pana Jean-Jacques Kardés. A tím i sledování odborné výuky. Rovněž konzultace o vaření karamelu jsou pro nás velmi cenné zkušenosti. Nebylo však zapomínáno ani na naše bříška a k dispozici nám byla školní jídelna, výborná kuchyně i s vynikajícím vínem – od předkrmu po desert. Bylo velmi příjemné setkání se studenty, kteří v loňském říjnu byli u nás a účastnili se soutěže Gastro Pardubice. A ti nás také povzbuzovali při soutěžním klání . První tým soutěžil v sobotu. Daniela a Martin odvedli čistou práci, i když možná trošku jednodušší, ale bez jediné vady. Zde musím vyzdvihnout přístup francouzské komise, která mi dovolila být studentům k ruce, nejen překladem, ale i navigací pracovní. Rozhodně to pro ně nebyla vůbec jednoduchá zkušenost. I mě potěšilo uznání francouzské strany, za pedagogické vedení k tomuto úspěchu. Je to jen malá ukázka, že i děti, které absolvují speciální školy, avšak profesionální, si zaslouží svoji integraci do normálního pracovního procesu. Máme být na co pyšní, dokázali jsme to! A já jim přeji vše nejlepší a ještě mnoho tak krásných úspěchů! Neděle byla volným dnem, já si léčila jakousi chřipečku a všichni ostatní procházeli atraktivní Paříží. Sešli jsme se na večeři, která byla i odměnou, u Berthillonů na šnekách a zmrzlině. Každá večeře byla gastronomickou poznávací procházkou – turecká, japonská, francouzská, italská. A v pondělí byla řada na nás – Karolína a Mirka. Díky nové technice, kterou jsem tentokrát konečně rozluštila, jsem si dovolila malý risk – vylévání stojanu přímo na soutěži. A zdá se, že se povedlo. Soutěž je zajímavá tím, že se na místě výrobek staví a dodělává dekorace, tudíž je znalost a praxe v modelování karamelu na místě. Rovněž naše ochutnávka byla atraktivní –Saint Honoré Créme, kterým se plní profiterolky, byl z kokosového krému a vaječného likéru. Takže jsem si zakončení své soutěžní Croquembouchové kariéry a vstup na scénu talentované nástupkyně užila. Všem, kdož nám pomohli uskutečnit tuto reprezentační cestu – paní Marková /Hospoda Domov, ASTORIA SCHOLARIS/, druhý vůz pana Milana Kodádka, našeho věrného cukrářského příznivce a dodavatele surovin pana Jaroslava Fialy, paní Michalové – FOMI – uniformy a Speciální školy pro sluchově postižené, Finalstav a jiné firmy, ale i své mamince, která mě plně zastupuje v dobách mých aktivit, a všem příznivcům a fandům, děkuji.
Turecko se velmi rozběhlo do světa food´s products a s úspěchem, který je též v přijatelných cenách. Také jsem si na polevu sáhla a shledala jsem ji opravdu velmi zajímavou.
A jeden dort, zdobený velmi vkusně a moderně a pro provozy jako ulitý – rychlý a atraktivní.
…a už mám čas na jiné, možná i důležitější činnosti….však to už znáte: “Kdo mě chce, ten mě má!“ Za vším hledej lásku!
Příbuzné články...
16.02.2022 Sigep opět žíje …!03.12.2021 Veletrh SIGEP - Rimini 20.09.2021 HostMilano 2021 15.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/-2. 13.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/ -1. [další příbuzné články] |
Dnes je úterý úterý 3. prosince 2024
svátek slaví Svatoslav, zítra Barbora Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |