Reklama |
Basilejská bronzová kompaktáta CULINERY NESTLÉ TEAMuMěsto Basilej tvořící švýcarskou trojúhelníkovou přeponu pod hraničními odvěsnami států Německa a Francie, se stalo čtyřdenním hostitelem světového a evropského kulinářského výkvětu národních a regionálních týmů a též i jednotlivců v soutěži Salon Culinaire Mondial. Tvůrčím handicapem CNT pro Basilej byla novinka v zařazení zadání teplé kuchyně i pro regionální týmy, kdy dosavadní soutěžní doménou družstva Nestlé byla příprava pokrmů studené kuchyně show art. Povinná prezentace teplých pokrmů, do té doby na soutěžních prknech týmem neodzkoušená, se tak v Basileji stala čítankovým příkladem vstupu do jámy lvové, kdy tímto způsobem "podobojí" byly obě dvě disciplíny zařazeny do soutěžního programu regionálních týmů. Shodou okolností to byla právě Basilej, kde tehdejší koncil v roce 1436 uznal právo husitských kompaktát, mající ve svém programu, mimo jiné, právě přijímání podobojí. Avšak každodenní zkušenost týmových šéfkuchařů špičkových gastropodniků stojící na podkladu soutěžního umu studené kuchyně vytvářela podklad nosné konstrukce inspirace, tvrzené tréninkovým drilem Druhou soutěžní disciplínou byla výstavní příprava studené kuchyně prezentující se na soutěžním pódiu. Zmíněný medailový zisk týmu z mezinárodních akcí uplynulých sezón byl předmětem pozvánky mezi nejlepších osm regionálních celků Evropy. Kdyby CNT z nějakých nenadálých příčin se na poslední chvíli nemohl basilejské soutěže zúčastnit, tak již samotný zvací akt pořadatelů způsobuje navýšení jeho hodnotových akcií. Hodnocení kulinářských výkonů při Salon Culinaire Mondial je prováděno metrem odlišných měrných hodnot než na samotném kuchařském olympijském klání, v jehož měřítku je přítomen prvek lehce přípustné tolerance. V basilejském střetu nejlepších z nejlepších neznalo arbitrážní hodnocení žádného pardonu. Pouhý náznak tvůrčího technického přehmatu, nad nímž by každý fundovaný komisař na olympijském kolbišti s čistým svědomým přivřel oko, byl v basilejské soutěžní aréně trestem vpravdě hrdelním.
Věra Kocincová a Anna Baštýřová Vyprofiloval do detailní podoby kompetence jednotlivců s výrazným zformováním jejich individuálního umu do služeb celistvosti kolektivní práce. Kapitán Tomáš Konopka přidal do týmu též díl poznatků získaných na americkém odborném mítinku. Tréninky se zintenzivnily se zaměřením na jejich hodnotovou efektivitu. Znásobila se poradenská spolupráce s předním odborným kuchařským poradcem Vladimírem Pickou.
Horní obr. Pavel Hruška Tvorba kompletu soutěžních jídel je výtvarnou plastickou kompozicí sestávající z tisícera filigránských úkonů, odhadů velikostí porcí, různých řezů před nimiž je lépe více jak dvakrát měřit. Soutěžní kuchař a cukrář musí být i intuitivní geometr při technice skladby pokrmů. Musí mít v sobě výtvarné nadání vládce podzimu, jenž krášlí v době své vlády přírodu rozmanitostí barev, kterými otevírá v lidské duši komnatu poetického citu a nastoluje příjemný pocit vyrovnanosti. Musí být matematikem se zvláštní znalostí na úměru přímou i nepřímou v podobě velikostí porcí k poměru počtu jídelních chodů a soutěžnímu trendu. Musí být špiónem, který i přes zeď dálav zjistí potřebné informace mající souvislost se soutěžní tvorbou. Vysoká kulinařina vyžaduje mít vid prognostika, který odhadne kterým směrem se do příští soutěže uchýlí trend kuchařské módy. U soutěžního týmového kuchaře je zapotřebí mít kolektivního ducha, musí snášet dlouhé transporty sebe i objemného množství materiálu. Musí být i dobrý hotelový nocležník, aby po přípravě do ranních hodin dokázal využil krátký časový prostor k regeneraci sil, popřípadě v extrémní situaci noci beze spánku musí mít schopnost podání pracovní výkonu. Znakem soutěžního aktéra je též i psychická odolnost vůči stresu vyvolaného soutěžními podmínkami a různorodostí širšího kolektivu.
Zleva: J. Václavek, T. Konopka, M. Wild, M. Kopal, T. Hamrák, R. Špaček, M. Kladívko, V. Kocincová, a A. Baštýřová
Culinary Nestlé Team se vyznačuje širším akčním rádiusem své působnosti do níž spadá i dekorační carving v němž pevně třímá žezlo eurovlády Luděk Procházka. Jeho dílo je pokaždé ódou na krásu a otec českého carvingu opětovně v Basileji potvrdil svůj výjimečný um a pomohl rozmnožit medailovou sbírku Culinery Nestlé Teamu. Když před rovným pětiletím vystřelil náš "first carvingman" šíp svého umu na olympiádě IKA v Erfurtu, trefil se přesně do středu zlatého terče. Tato historická střela se stala v té chvíli vrcholovou trefou v dosavadní kariéře průkopníka českého carvingu a bylo otázkou do jaké míry se razance jejího letu vyčerpala a zda nezůstane onou vlaštovičkou, jež jaro nedělá. Kdože by se nadál, že průraznost Procházkova zlatého šípu se vyznačuje takovou razancí, že o čtyři roky později, opět při olympijské carvingové lukostřelbě, sestřelí svému majiteli další zlatou trofej a světe zboř se, rok poté na vrcholovém basilejském setkání Salon Culinaire Mondial učiní opeřená zlatá střela totéž! Pětkrát doma, jednou venku - stříbrnou si vezu cenku Tak by si mohl rýmovat Miloš Turek, jenž soutěžil teprve pošesté, z toho pětkrát na domácích kolbištích. - "Věc je takto patrná, že medaile je stříbrná" -, mám-li navázat na rým v titulku. Ve chvíli, kdy spíkr vyslovil jméno dalšího českého účastníka v uměleckém dekóru, ještě Miloš nevěděl jakou barvu kovu si vybojoval. Na své první zahraniční soutěži, a zrovna takovéto, by mu i bronz zářil zlatým jasem. A posléze vyslovené stříbro mělo v té chvíli pro něho dozajista cenu broušeného diamantu. Zlatý a stříbrný medailista vytvořili české kvarteto, do jehož výčtu patří i jejich asistenti Vladimír Šmejkal, šéfkuchař hotelu Diplomat v Praze a Petr Janošek z Olomouce, kteří vložili do zisků obou medailí svůj pracovní vklad. V.Šmejkal, L. Procházka, M. Turek a P. Janošek
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
16.02.2022 Sigep opět žíje …!03.12.2021 Veletrh SIGEP - Rimini 20.09.2021 HostMilano 2021 15.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/-2. 13.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/ -1. [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |