Cukrář.cz

Reklama



Roztržený pytel muffin

06.04.2006 | Autor: Jiří Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

MUFFINY

 

Shodou okolností jsme obrželi v poslední době několik žádostí o recepturu na muffiny. Těžko říci, proč zrovna téměř naráz nás zasáhla řada žádostí na jedno téma. Možná to může mít nějakou souvislost s dějem nám všem zatím málo srozumitelným, jako např. když otevřeme v létě víno, máme velkou naději, že se žádostí o degustaci se objeví ihned armáda mušek octomilek. Třeba tento druh žádostí má souvislost s nepřízní počasí či něčím podobným.

Protože není v našich časových možnostech individuálně odpovídat

na jednotlivé dotazy činíme tak prostřednictvím našeho portálu a přikládáme návody z archívu poradenské sekce.

 

 

Všichni víte, jak vypadají, v čem se pečou.

V předehřáté roube na 190 - 200 stupňů přiblžně 20 minut. Pokud po upečení budou vaše muffiny mít nesouměrnou "čepicku", pečete při moc vysoké teplotě, pokud čepicku nevytvoří a budou uvnitř nepropečené, není to dobou pečeni, ale teplotu pro změnu zvyšte.

ZAKLADNI RECEPT:

/na 24 muffin o průměru 5 cm/

300 g hladké mouky prosijte s 50 g  cukru, přidejte špetku soli a

2 čajové lžičky /1 sáček ?/ kypřícího prášku do pečiva.

Zvlášť smíchejte 2 celá vejce s 50g rozpuštěného másla a 200 ml mléka.

Vše rychle a dobře smíchejte dohromady, naplňte do formy, každý do dvou třetin a upečte.

 

Upozorňuji, že následujici řadky jsou pouze pro otrlé /a pro obyvatele Severoamerickeho kontinentu/

Muffiny lze vyrobit, a už jsem je viděl, některé i odvážně ochutnal, v nejen těchto variacich:

banánové s ořechy, se sušenými fíky, brusinkové, borůvkové, švestkové, jablkové, ananasové, syrové, makové,

ale také slaninové /obzvlaště nechutné/  a můj favorit na nejodpornější muffin co jsem kdy okusil je dýňový.

V podstatě, co vám spadne do mísy, takové i budou.

Recept je převzat z knihy  Joy of Cooking, Irma Rombauer, 1987, upraven pro 21. stoleti a použití v Evrope.

Tomáš Sedláček

 

 

 

Tolik tedy prvý recept od našeho korespondenta z Washingtonu Tomáše Sedláčka a druhý nám zaslala Svetlana ze Slovenska. Zkuste onu muffinu udělat na ten i onen způsob


COKOLADOVE MUFINY

Vymastime plech maslom alebo margarinom, ruru vyhrejeme na 180stupnov a pecieme do zlatohneda.

250g hladkej muky
3 cajove lyzicky prasku do peciva
100g akejkolvek cokolady /nasekat na male kusky/
Toto zmiesame v jednej miske.

1vajce
125g praskoveho cukru
80ml rastlinneho oleja
250g cmaru /kyslej smotany, bieleho jogurtu/
Toto postupne vymiesame, pridame mukovu zmes, spolu premiesame a plnime rovnomerne priehlbiny v plechu.

Ked su mufiny upecene, vyberieme plech, nechame este 5 minut odstat a vyberieme.

Dufam, ze vam budu chutit. Je to fakt jednoducha priprava, neda sa na tom nic pokazit.

 

Svetlana


Dnes je sobota sobota 21. prosince 2024
svátek slaví Natálie, zítra Šimon

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.