Reklama |
MORAVSKÝ POHÁR 2007 - BzenecMoravský pohár, pro úplnost dodejme že cukrářský, se ve svém pátém pokračování přemístil do královského města Bzence, vévodící oblasti proslulého vinného kultivaru Bzenecká lipka. Osobně jsem měl ještě v oku obrazy kulinářských výrobků z lednových a únorových soutěží v italském Rimini, tvořené mladými potomky renesančních mistrů, a na Bzenec jsem si brousil tužku hezky do špičata. 5.ročník soutěže cukrářských dovedností s mezinárodní účastí sestával ze tří základních soutěžních úkolů: 1. slavnostní výrobek - jedno nebo víceposchoďový dort libovolného tvaru do hmotnosti 5-ti kg na volné téma a degustační vzorek. 2. čtyři druhy dezertů – od každého druhu 6 kusů + 3 kusy na degustaci. Stanovená hmotnost do 40 g u jednoho kusu. 3. Malý dekorační výrobek z jedlých materiálů (např.modelovací hmoty, čokolády, griliáže, karamelu, plastického cukru apod.) Soutěžící připravovali výrobky v časovém limitu 10-ti hodin v cukrářské dílně školy. ( 1. den 7 hod., 2.den 3 hod. ). Tvorba probíhala podle vlastních receptur a soutěžící předali hodnotící komisi surovinové složení všech výrobků a nákres dortu. Uspořádat vůbec nějakou soutěž je velmi náročné. Mimo jiné i z důvodu české "přesoutěžovanosti". Pro příklad nechoďme daleko. Zhruba za týden začíná největší česká juniorská pódiová akce GastroJunior v Brně. Po ní přijde na řadu největší národní výstavní soutěž juniorů a seniorů GastroHradec. Předtím a poté probíhají v okolních státech Česka i ve vzdálenějších zemích velká gastroklání kam míří mnozí naši jednotlivci včetně týmů. Předchozí věty slouží jako prolog té pozitivní skutečnosti, že bzenečtí organizátoři v této všeobecné soutěžní nahuštěnosti dokázali přivést do svých školních ochozů na dosavadní poměry Moravského poháru, rekorní počet čtrnácti účastníků. Na jeho početnější hodnotě ubralo náhlé odřeknutí badenských (A) a žďárských cukrářských zástupců. Tento rekord nepřísluší pouze kvantitě, ale i kvalitě. To je už avšak rozšířená zásluha mnohých faktorů, mezi něž patří i parodoxně zmiňované narůstající soutěžní kvantum. Kromě toho lze příčinu tohoto druhu pozitiva považovat i jako dozrání časového období od možnosti výjezdu do zahraničí včetně exploze informatiky, v jejímž duchu dospěla nová generace progresivních pedagogů, která této a při mých zahraničních zkušenostech mohu na vlastní odpovědnost říci, pracím mnohdy už i světové úrovně, vtiskla ve spolupráci talentu, píle a neotřelosti pohledu svých svěřenců osobitou pečeť svých představ. Nebylo by na místě nezmínit se i jednom velmi významném faktu, který posouvá soutěžní úroveň v Česku urychleně kupředu. Tím je, a opět paradoxně, snížený nárůst mladé populace včetně krize učňovského školství. Tento stav má následný dopad i v početní redukci školských zařízení. Každému členu školského personálu je zřejmé, že soutěžní úspěch je tím nejdunivějším úderem reklamního tamtamu, který zvěstuje kvalitu úrovně školy do hodně daleka a usnadňuje tím i snadnější nábor dnes úzkoprofilového žactva.
Zleva O. Mrázková, P. Koutná, L. Slámová 1- Pavlína Koutná - zlato SŠ PaS Brno 280 bodů Předsedkyní hodnotí poroty byla Eliška Dernerová, která označila za velké plus letošního ročníku kvalitní připravenost soutěžících, které dobře sekundovala organizační úroveň bzenecké školy. Navíc tento ročník doznal určité změny v propozicích, kdy do soutěžního zadání byl zařazen nový prvek pod názvem dekorační výrobek, vytvářející druhý tvarově menší "podmonument", lze též i říci dominantu č.2. 1. místo - Pavlína Koutná, 3. ročník - zlato - SŠ potravinářská a služeb, Brno Dort trojúhelníkového tvaru, s růžovou orchidejí v hnědém přelivu. Práce Pavlíny Koutné měla výrazný odstup od ostatních. Její priorita byla v chuti, dezertu a kvalitě zpracování dortu, kdy všechny uvedené položky se nacházely ve vzácné vyváženosti. Výrazná přednost oproti soupeřům spočívala zejména v chuti dezertů. Samotné dortové apetito mělo příjemnou aromatickou šťavnatost. Svou bodovou roli u exponátů sehrála i barevná vizáž tohoto dortu, kdy odstín barev jemným přelíváním vytvářel vyrovnanou pohybovou harmonii. 2. místo - Lenka Slámová, 2. ročník - stříbro - VOŠ, SOŠ, a SOU, Bzenec 3. místo - Oldřiška Mrázková, 3. ročník - SŠ hotelová a obchodní, Uherské Hradiště Oválný tvar, ořechový korpus, potažený modelovací hmotou. 3. místo bylo obsazeno především zásluhou vynikajícímu zpracování dezertů, které se vyznačovaly perfektním provedením ozdob a dohotovením výrobků. Body u práce hradišťské soutěžící byly poníženy trochu nižší kvalitou jejich chuti. Nebýt této drobnosti, zcela určitě by do Uherského Hradiště putovala medaile vyššího lesku. vrchní mistrová Marie Kučerová a ředitel Emil Ševčík Marie Kučerová, vrchní cukrářská mistrová při místní bzenecké škole nás zavedla do soutěžního zákulisí, jehož počátek byl již v listopadu minulého roku při setkání zástupců partnerských škol ze Bzence, Brna a Kroměříže, podílejících se na pořádání Moravského poháru rotačním systémem. 4. místo, bronz - Veronika Boháčová 5. místo, bronz Markéta Fojtíková 6. místo, bronz - Petra Musiolová 7. místo, bronz - Katarína Szalayová/SK Ředitel školy Emil Ševčík, strategický "kardinál Richelie" úspěchů bzenecké školy, vyslovil uspokojení z průběhu a výsledků soutěže, které odvozuje od reakcí účastníků a návštěvníků toho pohárového ročníku. Dodal, že vizážová a dle vyjádření poroty i chuťová úroveň přímo koresponduje i s výukovým záměrem jeho školy. Zbývá dodat několik slov epilogu. Snad lze říci, že 5. ročník Moravského poháru s definitivní platností zaujal pevnou polohu směru, který si spojenečtí organizátoři vytýčili při zrodu této moravské cukrářské soutěže.
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
16.02.2022 Sigep opět žíje …!03.12.2021 Veletrh SIGEP - Rimini 20.09.2021 HostMilano 2021 15.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/-2. 13.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/ -1. [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |