Reklama |
Utajený cukrV současné době je cukrovarnická výroba v republice pod kontrolou tří zahraničních společností Agrana, Eastern Sugar a SDA Origny. Je známou skutečností, že před uvalením celních opatření byla cena cukru držena na uzdě. Zahraničním společnostem ovládající český cukrovarnický průmysl, se tak uvolnily ruce pro cenovou manipulaci. Připomeňme, že dosavadní celní limit pro dovozce cukru činil 60 procent a navýšením bylo dosaženo celkové hodnoty 140 procent. V praxi to znamená, že se celní poplatek zvedne na částku zhruba 9,5 tisíce Kč za tunu dovezeného cukru. Znamenalo by to průměrné zvýšení ceny mezi 30 - 40 procenty. Nejcitelněji zasáhne celní opatření polský dovoz, odkud do ČR bylo dováženo absolutní množství tohoto sladidla. Výrobci cukru na tuzemském trhu se tímto krokem vlády v podstatě zbaví konkurenčních tlaků a cenu cukru si nadiktují. Výrobci potravin budou v nejschůdnějším řešení nuceni cenu kopírovat, a zůstane otevřenou otázkou nakolik bude jejich zboží prodejné ? Druhá varianta vyplývá ze stále se snižující koupěschopnosti obyvatelstva, která drží v poslední době ustálenost cenové hladiny, a každé případné cenové navýšení u prodejce - majitele cukrárny především -, může znamenat poslední otočení klíče v zámku jeho firmy natrvalo, a jít nejbližší cestou na "pracák", což by mohlo platit i u varianty prvé. Třetí variantou je v omezené míře slovenský cukr, na který se - prozatím - celní sankce nevztahují. Do této skupiny spadá možnost i náhražkové varianty cukru v podobě umělých sladidel, ale zde se ocitneme v chuťové oblasti, na kterou může zákazník zareagovat po svém. Až trpce kuriózně působí datum vejití ve známost vládního nařízení 15.3. 1999 s datem 15.3. 1933, znamenající pro naši republiku černý den, kdy po předchozích tajných jednáních o nás bez nás, nám vznikly dlouhodobé problémy. Vnucuje se tak otázka, zda-li kontinuita obou dat s odstupem 60 let, nebude mít pro české potravináře, potažmo majitele malých cukrářských firem, obdobnou podobu?
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
19.04.2022 Plastická čokoláda13.04.2022 Velikonoce po polsku 11.04.2022 Velikonoční macarony 09.04.2022 Velikonoční beránek 06.04.2022 Velikonoce - Oříškové řezy s vaječným koňakem [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |