Cukrář.cz

Reklama



Téma "Šlehání bílků /pusinky/"


Šlehání bílků /pusinky/
Od: Lenka

13.09.2015 19:02:41.
id: 13074.


Dobrý den, prosím o pomoc...už jsem zoufalá. Než položím dotaz, tak bych se chtěla omluvit všem profi cukrářům za možná hloupou otázku. Jsem jen obyčejná holka, která se pečením baví, nedělám to profesionálně, nejsem vyučená.
Ráda bych "upekla" klasické pusinky. Nemám ani tak problém se šleháním bílků - to už jsem vychytala /čistá odmaštěná nádoba a metle, čerstvé bílky v pokojové teplotě, rychlost při šlehání atd./ Můj problém spočívá v zašlehávání cukru. Používám cukr krupice, který po menších dávkách přidávám do již vyšlehaných bílků. Ať šlehám třeba i 30min, tak se cukr nerozpustí. Prostě stále cítím při kontrole mezi prsty malé krystalky cukru, které ne a ne zmizet. Bojím se, že třeba bílky přešlehám - je-li to vůbec možné. Podotýkám, že kupuji cukr kvalitní /teda aspoň si myslím - KORUNNI cukr krupice/. Prosím, nemůžete mi někdo poradit, kde dělám chybu. Když se cukr úplně nerozpustí, tak pak při následném sušení v troubě pusinky praskají /ze začátku to bylo způsobeno i vyšší teplotou v troubě, ale teď suším jen při 90°C, protože mi trouba peče trochu víc/.
Moc děkuji všem za radu a pomoc.
Přeji pěkné pečení všem Lenka

odpovědět

Nadpis: Re: Šlehání bílků /pusinky/
Od: Jana

Vloženo: 15.09.2015 21:39:36.
ID: 13078.


Dobrý den, na tomto webu existuje v poradně téma Sníh do trubiček. Sama jsem s ním měla velké problémy, ale zdejší cukráři mi poradili a od té doby je to v pohodě. Když peču trubičky a plním je tím sněhem, někdy mi sníh zůstane a já z něho peču pusinky. Jediný problém je, že je u nás doma nikdo nechce, tak je rozdávám... Takže moje taky amatérská rada zní - udělejte na pusinky stejný sníh, jako na plnění listových trubiček. Poměr používám tento: krupicového cukru dávám dvojnásobek váhy bílků, tedy např. 10 dkg bílků a 20 dkg cukru. Nejprve uvařím 2/3 cukru s trochou vody, až vaří malými bublinkami, začnu šlehat bílky do tuha. Po vyšlehání bílků do nich přidám 1/3 cukru a ještě šlehám. Mezitím se cukrový rozvar dostane na požadovanou teplotu, vyzkoušejte to drátěným očkem. Když ho ponoříte do roztoku, utvoří se v očku blána a když do ní fouknete, musí vyletět řada spojených bublin. V tomto okamžiku můžete horký rozvar pomalým pramínkem zašlehávat do bílků. Sníh tím nabude na objemu a bude se lesknout. Po vypotřebování všeho rozvaru ještě chvíli šlehejte. V tomto sněhu určitě nenajdete žádný nerozpuštěný cukr, je to super jemný krém. Když dělám pusinky, přimíchám do tohoto sněhu na závěr ještě trochu prosátého moučkového cukru, jenom jemně stěrkou. Množství nevím, většinou lžíci nebo dvě. Peču je na papíře asi na 150 C, je jedno, jestli na horkovzduch nebo obyčejně. Ale tu teplotu prostě musíte vyzkoušet sama, každá trouba je fakt jiná. Přeju hodně zdaru!

odpovědět

Reklama
Doporučujeme: Jedinečná cukrárna Větrník v Brně
    Nadpis: Re: Šlehání bílků /pusinky/
Od: Lenka

Vloženo: 22.09.2015 13:05:43.
ID: 13089.


Dobrý den, Jano.
Děkuji Vám za radu. Návod na sníh do trubiček jsem pečlivě prostudovala a zkusím...dám vědět.
Po pročítání různých webů a konzultací s profesionální cukrářkou jsem zjistila, že bude problém v cukru. Sama mi říkala, že má poslední 2 roky problém s rozpuštěním cukru ve sněhu, krémech, polevách atd. Prý je to hrubostí cukru a stářím. Tak se mi ulevilo, že nejsem úplné nemehlo. Doporučila mi koupit úplně nejjemnější cukr na pečení a zkusit. Když to prý nepůjde, tak udělat rozvar nebo zkusit nahřát v troubě - na pár minutek. Napíšu úspěchy nebo spíše neúspěchy :)
Přeji pěkný den a DÍKY!

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.