Reklama
|
Téma "Brousek, zákalec."
|
Brousek, zákalec.
Od: Jan Konečný
|
06.12.2004 23:39:45.
id: 169.
|
|
Prosím, kdo mi vysvětlí terminus technikus"brousek, zákalec". Stává se mi při pečení sladkých těst(třená, piškotová,) že po upečení mi vznikne výše uvedený stav. V žádné kuchařce, ani odborné knize(učebnici), jsem se nedočetl, proč a jak toto vzniká. Někdy je brousek vysoký jen 2-3 mm, takže se výrobek dá jíst, někdy je přes celou výšku, takže se musí vyhodit. Starší, zkušené kuchařky mi radí každá něco jiného(řídké těsto, tuhé těsto, důležitý jeden směr tření , dokonce jedna babička mi řekla, že se před vložením těsta do trouby pokřižuje). Poradí někdo kde se o tomto tématu dočíst, případně jak se zbavit "zdrcnutého těsta" po upečení ????? Děkuji.
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: Brousek, zákalec.
Od:
|
Vloženo: 06.12.2004 23:43:59.
ID: 170.
|
|
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Brousek, zákalec.
Od: marie
|
Vloženo: 16.07.2005 16:31:51.
ID: 365.
|
|
musíte mít stejnou teplotu všech surovin i vajec, dobře vyhřátou troubu, opatrnější vkládání a po upečení opatrně pokládat, i když si myslím,že toto nemá takový vliv jako stejná teplota surovin a vyhř.trouba.Hodně úspěchů při pečení.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Brousek, zákalec.
Od: Miroslav
|
Vloženo: 07.11.2020 0:10:35.
ID: 14517.
|
|
Souhlasim,ja davam na mirne otevrene radiatory i mouku...Po dopeceni,nevyndam testo z trouby ihned,aby se tzv."neleklo",troubu pootevru a testo vytahnu cca po minute,aby se trochu dorovnalo,s teplotou prostredi...Dulezite je take,nehodit plechem tvrde o stul,opatrne polozit...Jo, s testem se musi clovek pomazlit,jako se zenou,pokud nejakou doma ma...
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Brousek, zákalec.
Od: Tomas Sedlacek
|
Vloženo: 16.01.2005 19:51:48.
ID: 202.
|
|
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Brousek, zákalec.
Od: zuzka
|
Vloženo: 28.08.2010 19:21:55.
ID: 7656.
|
|
Mne sa stava presne to iste,ale uz ma hneva, ze so vsetkymi kolacmi(babovka, ci piskota, alebo dnes so slivkovym kolacom)Moja svokra je profesionalny kuchar a tiez mi nevedela poradit, co robim zle. Ale skusim to so surovinami rovnakej teploty,iked dnes som mala "teply" len cukor))))
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: Brousek, zákalec.
Od: Hav
|
Vloženo: 31.08.2010 12:59:56.
ID: 7661.
|
|
Zkusím vylučovací metodu - nikdy jsem neřešila teplotu surovin. Vajíčka z ledničky, mouku ze špajzu, cukr z kuchyně - a žádné problémy. Neotvíráte moc často troubu, hlavně v začátku pečení ?
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Brousek, zákalec.
Od: dana
|
Vloženo: 28.09.2010 16:39:23.
ID: 7688.
|
|
Múj názor je, že nezáleží na teplotě surovin, ale hlavně na teplotě trouby. Začátečníci dělají jednu chybu, že ze strachu aby něco nespálili, tak pečou na nízkých teplotách. Nedá se jednoznačně říct na kolik stupňích se co peče, protože každá trouba je jiná, ale pokud se udělá brousek tak to je správně naběhlé těsto v troubě, ale malá teplota a nestačí se upéct a sedne ..Proto je dúležité si pamatovat teploty a zkoušet přidávat aby se pečení povedlo. A hlavně neotvírat a nehrkat s plechem. To je vše co k tomu můžu poradit. Ať se dílo daří všichni jsme začínali..dana
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Brousek, zákalec.
Od: Hav.
|
Vloženo: 01.10.2010 10:14:42.
ID: 7700.
|
|
Ještě mě napadla jedna možnost a to na základě osobní zkušenosti. Ne každé těsto je vhodné pro upečení jakéhokoliv korpusu. Potřebovala jsem upéct velký dort 32 cm v průměru a vysoký a použila jsem lehké těsto, které jsem normálně používala na nízké korpusy. No dopadlo to špatně, byl tam brousek a dort ve středu pořádně nevyběhl. Po použití těžšího třeného těsta jsem měla přepychový korpus.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Brousek, zákalec.
Od: ludva
|
Vloženo: 31.10.2020 9:01:27.
ID: 14510.
|
|
nemůže to být vlivem suroviny dříve se mě to nestávalo až v poslední době se mi to stalo vícekrát
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Brousek, zákalec.
Od: Karel
|
Vloženo: 31.03.2024 17:52:54.
ID: 26171.
|
|
Stává se i při nakrojení ještě příliš teplého piškotu.
odpovědět
|
| | | | | | | | | |
Reagovat k tomtuto tématu
|
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|