Cukrář.cz

Reklama



Téma "Marcipán (falešný i pravý)"


Marcipán (falešný i pravý)
Od: Lucie

08.02.2005 21:19:33.
id: 223.


Budu dělat dort a potřebovala bych jakýkoliv recept na marcipán, abych mohla udělat marcipánové růžičky.Může být falešný i pravý. Díky

odpovědět

Nadpis: Recept na Marcipán (falešný i pravý)
Od: Tomas Sedlacek

Vloženo: 09.02.2005 0:43:30.
ID: 225.


Dobry den,
marcipan, pouzivany v kuchyni jiz od 16. stoleti, at uz jako napln, ozdoba ci "poleva" dortu, by mel obsahovat nejmene 25 procent mandli, jinak se mluvi o mandlove paste. Pravy marcipan 50%.

V obou receptech, ktere prikladam, je nutno mit loupane mandle co nejjemneji umlete, v komercnich zarizenich se lisuji mezi valci, cim jemneji mlete, tim je vysledek lepsi.
Opatrne s barvenim, nejlepsi je zaschle ozdoby obarvit za pouziti modelarske strikaci pistole, ovsem chce to cvik (a investici). Nebo stetecek, trpelivost a pevnou ruku, cimz nerikam, ze nemuzete dosahnout skvelych vysledku s predem obarvenou hmotou.

NEVARENY MARCIPAN
120 gramu mouckovy cukr
120 gramu mlete mandle(viz. vyse)
1 vajecny bilek
spetka soli

Vse dobre propracujte dohromady, dokud nevznikne hladka hmota, uchovavejte v lednicce v igelitu bez pristupu vzduchu.


VARENY MARCIPAN
jako "dil" muzete pouzit treba sklenici nebo hrnicek,
dulezity je pomer

3 dily mouckoveho cukru
1 dil vody
4 dily jemne mletych mandli

Svarte cukr s vodou az se rozpusti, prisypte mandle a michejte az se hmota prestane castecne lepit, potom odstavte z tepla. Hmotu hneteme drevenou vareckou, az je chladnejsi tak rukou, nejlepe na mramorove desce. Propracujte az hmota zchladne a je hladka, skladujte opet v chladnicce v igelitu.

Existuje mnoho dalsich receptu na marcipan, stejne tak jako na hmotu ze suseneho mleka apod., v domacim prostredi si myslim ze jsou dva vyse uvedene relativne pouzitelne, poslete fotku dortu, az bude hotovy.

Hezky den a vesele peceni,
Tomas Sedlacek


odpovědět

    Nadpis: Re: Recept na Marcipán (falešný i pravý)
Od: polstef

Vloženo: 09.02.2005 4:33:45.
ID: 230.



Ja si myslim,ze falosny marcipan sa da robit aj zo suseneho mlieka ,praskoveho cukru z oleja a vody. Tento falosny marcipan sa da tiez prifarbovat podla potreby a to tak ,ze but sa zafarbi cela hmota s ktorej ideme robit a formovat vyrobky,alebo zafarbime finalny vyrobok so stetcom.

Pozdravujem mojho dobreho kolegu p. Sedlacka

odpovědět

Nadpis: Re: Marcipán (falešný i pravý)
Od: ZuSka

Vloženo: 21.07.2005 14:41:17.
ID: 374.


opet a zase :D

zkuste Modelovaci hmotu,je vynikajici -
10dkg suseneho mleka /ne nizkotucneho/
10dkg mouckoveho cukru
1bilek
trocha oleje

sypke suroviny prosejeme do misy,pridame bilek a vypracujeme hmotu.Nechceme-li ji barvit,pridame olej,aby byla hmota pekne leskla a celistva.Jinak obarvime a olej pridame az pak.

Kousky k sobe muzete lepit stetcem namocenym ve vode nebo bilku.Lze nahoru dobravovat barvivy,aby se vam neprilepil vyrobek napr.k tacu,lehce podsypte mouckovym cukrem :).

odpovědět

    Nadpis: Re: Marcipán (falešný i pravý)
Od: janina

Vloženo: 12.12.2009 19:23:12.
ID: 7145.


I z nízkotučného mléka je hmota skvělá ;o)

odpovědět

Nadpis: Re: Marcipán (falešný i pravý)
Od: macejka

Vloženo: 07.12.2009 21:06:50.
ID: 7135.


Marcipán budu o víkendu dělat na dort plus nějaké ozdoby na vrch. Poradíte mi, jaké množství marcipánu si mám připravit???
Děkuji. Marcela

odpovědět

Reklama
Doporučujeme: Jedinečná cukrárna Větrník v Brně
    Nadpis: Re: Marcipán (falešný i pravý)
Od: samyca

Vloženo: 14.12.2009 18:21:11.
ID: 7153.


Záleží jak velký dort budete dělat. Já dělám potahovací hmotu následovně: 5dkg sušeného mléka, 10 dkg moučkového cukru, lžíce Hery nebo jiného tuku, lžíce medu, pár kapek mandlové tresti. Všechno pořádně propracovat a při propracování si mazu ruce tukem, aby se hmota nelepila. Propracovávám tak dlouho, dokud není marcipán krásně vláčný, hladký a lesklý. Na menší dort bych řekla, že budete potřebovat tak 5 těchto dávek. Mně už se to špatně odhaduje, já když mám čas, tak dělám marcipán a pak ho nechám zabalený v igelitu a uzavřený v plastové dóze. Dorty dělám totiž každou chvilku, takže se rychle zpracuje. A i kdyby ne, takhle uskladněný v lednici vydrží klidně půl roku.í

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.