Reklama
|
Téma "Marcipán (falešný i pravý)"
|
Marcipán (falešný i pravý)
Od: Lucie
|
08.02.2005 21:19:33.
id: 223.
|
|
Budu dělat dort a potřebovala bych jakýkoliv recept na marcipán, abych mohla udělat marcipánové růžičky.Může být falešný i pravý. Díky
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Recept na Marcipán (falešný i pravý)
Od: Tomas Sedlacek
|
Vloženo: 09.02.2005 0:43:30.
ID: 225.
|
|
Dobry den, marcipan, pouzivany v kuchyni jiz od 16. stoleti, at uz jako napln, ozdoba ci "poleva" dortu, by mel obsahovat nejmene 25 procent mandli, jinak se mluvi o mandlove paste. Pravy marcipan 50%.
V obou receptech, ktere prikladam, je nutno mit loupane mandle co nejjemneji umlete, v komercnich zarizenich se lisuji mezi valci, cim jemneji mlete, tim je vysledek lepsi. Opatrne s barvenim, nejlepsi je zaschle ozdoby obarvit za pouziti modelarske strikaci pistole, ovsem chce to cvik (a investici). Nebo stetecek, trpelivost a pevnou ruku, cimz nerikam, ze nemuzete dosahnout skvelych vysledku s predem obarvenou hmotou.
NEVARENY MARCIPAN 120 gramu mouckovy cukr 120 gramu mlete mandle(viz. vyse) 1 vajecny bilek spetka soli
Vse dobre propracujte dohromady, dokud nevznikne hladka hmota, uchovavejte v lednicce v igelitu bez pristupu vzduchu.
VARENY MARCIPAN jako "dil" muzete pouzit treba sklenici nebo hrnicek, dulezity je pomer
3 dily mouckoveho cukru 1 dil vody 4 dily jemne mletych mandli
Svarte cukr s vodou az se rozpusti, prisypte mandle a michejte az se hmota prestane castecne lepit, potom odstavte z tepla. Hmotu hneteme drevenou vareckou, az je chladnejsi tak rukou, nejlepe na mramorove desce. Propracujte az hmota zchladne a je hladka, skladujte opet v chladnicce v igelitu.
Existuje mnoho dalsich receptu na marcipan, stejne tak jako na hmotu ze suseneho mleka apod., v domacim prostredi si myslim ze jsou dva vyse uvedene relativne pouzitelne, poslete fotku dortu, az bude hotovy.
Hezky den a vesele peceni, Tomas Sedlacek
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Recept na Marcipán (falešný i pravý)
Od: polstef
|
Vloženo: 09.02.2005 4:33:45.
ID: 230.
|
|
Ja si myslim,ze falosny marcipan sa da robit aj zo suseneho mlieka ,praskoveho cukru z oleja a vody. Tento falosny marcipan sa da tiez prifarbovat podla potreby a to tak ,ze but sa zafarbi cela hmota s ktorej ideme robit a formovat vyrobky,alebo zafarbime finalny vyrobok so stetcom.
Pozdravujem mojho dobreho kolegu p. Sedlacka
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Marcipán (falešný i pravý)
Od: ZuSka
|
Vloženo: 21.07.2005 14:41:17.
ID: 374.
|
|
opet a zase :D
zkuste Modelovaci hmotu,je vynikajici - 10dkg suseneho mleka /ne nizkotucneho/ 10dkg mouckoveho cukru 1bilek trocha oleje
sypke suroviny prosejeme do misy,pridame bilek a vypracujeme hmotu.Nechceme-li ji barvit,pridame olej,aby byla hmota pekne leskla a celistva.Jinak obarvime a olej pridame az pak.
Kousky k sobe muzete lepit stetcem namocenym ve vode nebo bilku.Lze nahoru dobravovat barvivy,aby se vam neprilepil vyrobek napr.k tacu,lehce podsypte mouckovym cukrem :).
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Marcipán (falešný i pravý)
Od: janina
|
Vloženo: 12.12.2009 19:23:12.
ID: 7145.
|
|
I z nízkotučného mléka je hmota skvělá ;o)
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Marcipán (falešný i pravý)
Od: macejka
|
Vloženo: 07.12.2009 21:06:50.
ID: 7135.
|
|
Marcipán budu o víkendu dělat na dort plus nějaké ozdoby na vrch. Poradíte mi, jaké množství marcipánu si mám připravit??? Děkuji. Marcela
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: Marcipán (falešný i pravý)
Od: samyca
|
Vloženo: 14.12.2009 18:21:11.
ID: 7153.
|
|
Záleží jak velký dort budete dělat. Já dělám potahovací hmotu následovně: 5dkg sušeného mléka, 10 dkg moučkového cukru, lžíce Hery nebo jiného tuku, lžíce medu, pár kapek mandlové tresti. Všechno pořádně propracovat a při propracování si mazu ruce tukem, aby se hmota nelepila. Propracovávám tak dlouho, dokud není marcipán krásně vláčný, hladký a lesklý. Na menší dort bych řekla, že budete potřebovat tak 5 těchto dávek. Mně už se to špatně odhaduje, já když mám čas, tak dělám marcipán a pak ho nechám zabalený v igelitu a uzavřený v plastové dóze. Dorty dělám totiž každou chvilku, takže se rychle zpracuje. A i kdyby ne, takhle uskladněný v lednici vydrží klidně půl roku.í
odpovědět
|
| | | | | |
Reagovat k tomtuto tématu
|
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|