Reklama
|
Téma "Normy"
|
Normy
Od: Karlos
|
31.07.2008 8:20:19.
id: 5063.
|
|
Zdar. Když se tu píše o receptech, co takhle kdyby sem někdo na web dal např. oskenované normy pro cukrařinu. Spousta lidí by se dostala ke kvalitním recepturám. Já bych o ně teda stál. Karel.
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: Normy
Od: Johny
|
Vloženo: 31.07.2008 15:31:27.
ID: 5067.
|
|
Nápad je to domnívám se dobrý, ale nevím zda by to prošlo co se týče autorských práv. Pro začátek doporučuji Cukrářskou technologii od Aleny Půlpánové. Na té jsem i já jako cukrář v učení začínal.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Normy
Od:
|
Vloženo: 31.07.2008 16:42:52.
ID: 5068.
|
|
No já např. mám celkem jasno v určitých technologiích, ale nemám správnej recept...nechce se mi x-krát pokusničit, v té pulpánové asi nebude vše že? Asi si ji ale seženu...co už. Díky
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Normy
Od: majda
|
Vloženo: 31.07.2008 20:04:10.
ID: 5069.
|
|
Je dobře, že máš jasno já dělám cukrařínu 40 let a někdy mám pocit, že ničemu nerozumím. A recep je jen půl úspěchu...
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Normy
Od: Karlos
|
Vloženo: 01.08.2008 7:36:12.
ID: 5071.
|
|
Majda: Na učňáku mě děsně štvalo, že u většiny výrobků chyběli v knížkách recepty....pak jsem si je musel sehnat v cukrárně, ani tak se mi ale nepovedlo některé obstarat. Určité principy míchání surovin jsou většinou zažité, ale poměr je to, co jetřeba ke zvládnutí! Pak můžete udělat x pokusů a stejně to nebude ono. Normy jsou hi end, většinou cesta k úspěchu. když je chyba v technologii to je věc jiná.... Karel.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Normy
Od:
|
Vloženo: 01.08.2008 8:11:26.
ID: 5073.
|
|
Víte, já si myslím, že když je někdo v prváku tak by se měl hlavně učit technologii surovin, aby věděl z čeho se vyrábí čokoláda, její vlastnosti, způsob použití, ředění atd.to samé o mouce, cukrech a všem co je potřeba k výrobě. Potom když dostane recept a něco se mu nezdaří tak si může přebrat kde asi bude chyba. Něvědět nic o surovonách a myslet si, že dobrý recept je cesta k vítězství, tak to je velký omyl. Tím ovšem nechci říct, aby nepekli, ale něco jednoduchého a zvyšovat nároky. Dělala jsem mistrovou učňům a vím, že studium nebyla jejich silná stránka, chtěli recepu a když se jim nezdařil tak mi řekli, že jsem jim dala schválně nějaký špatný, Je to těžké....
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: Normy
Od: Karlos
|
Vloženo: 01.08.2008 8:56:31.
ID: 5074.
|
|
Lidský mozek bohužel není tak dokonalý, aby si dokázal vše srovnat, a vyvodit optimální poměry, např. cukru do roztoku, na zasypání, ....nebo jiné. S dobrým receptem chybu napravím, a příště to výjde. Bez receptu mohu akorát trapně pokusničit, ale kdo na to má čas.... Nevědět nic o surovinách...to by mi byl i recept k ničemu a neptal bych se tady...
Karlos.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Normy
Od: majda
|
Vloženo: 01.08.2008 9:17:59.
ID: 5075.
|
|
Můj příspěvek byl myšlen obecně...
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Normy
Od: Oloušek
|
Vloženo: 01.08.2008 10:28:40.
ID: 5076.
|
|
Co se týká norem bývalých (ČSN) tak sice nápad je to dobrý, ale jak psal Johny tak autorská práva je jedna věc a umět se v těchto normách orientovat je druhá věc. I když tyto normy jsou ověřené léty, pro málo zkušeného člověka to nemusí přinést ten pravý požitek. Receptury se totiž skládají z polotovarů, tzn že máslový oříškový krém je třeba složený ze žloťáku (1 norma), pražených lískáců( 2 norma a je to složeno dohromady jako maslový krém. dělám technologa několik let a přenormovat receptury pro mne není problém, protože to dělám den co den, ale pro člověka který si chce něco upéct jen tak to bývá celkem oříšek vyznat se vtěch hromadách čísel a odkazů na další receptury. Jak psal Johny, přikláním se ke knize Pulpánové, i když není tak přesná a v technologiiiiiiích tam jsou chyby, ale co se týká receptur jsou pro laika líp čitelné než ČSN. Samozřejmě že je také nutností znát alespoň základy při zpracovávání surovin ( mouka, lepek, teploty nahřívání u čokolády a jiné) jinak pak jsou opravdu i dobré recepty na nic.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Normy
Od: Karlos
|
Vloženo: 01.08.2008 10:58:08.
ID: 5078.
|
|
Už z principu je ale chci! Karel. Olouszku, ty polotovary, ANO, ale ne vždy je to z polotovarů že, Neopsala byste mi ten perní k z norem?:-) Karlos.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Normy
Od: Vero
|
Vloženo: 04.08.2008 9:21:58.
ID: 5103.
|
|
ahoj dobré jseou knihy receptury pro cukrářskou výrobu jedna stojí cca 70kč jak kde. a můžete si vzbrat jaký oddíl chcete je 13 dílů
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Normy
Od: Karlos
|
Vloženo: 04.08.2008 15:39:17.
ID: 5117.
|
|
Vero: díkec. Snad to někde budou mít.... Nevíte o publikaci, která by se věnovala bonbonářství a cukrovinkářství, spolu s recepty? Karlos
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Normy
Od: Helena
|
Vloženo: 05.08.2008 10:56:30.
ID: 5127.
|
|
Ty receptury jse prodávají v prodejně FIALA (reklama vlevo), ale bonbonářství a cukrovinkářství myslím že není.... Pak jsem je viděla v té největší prodejně knih na Václavském náměstí, dole jak jsou učebnice, ale nevím jestli to není zase reklama i když jsem nic nejmenovala. Uvidíme.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Normy
Od: Karlos
|
Vloženo: 05.08.2008 15:08:56.
ID: 5128.
|
|
Helena: Jo vim kerá:-) díky
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Normy
Od: Johny
|
Vloženo: 06.08.2008 20:36:09.
ID: 5135.
|
|
Jen nemůžu pochopit, proč se zde stále naráží na to, že jsou zde zakázané skryté reklamy, důvod byl jasně dán a vysvětlen, viz diskuze níže.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Normy
Od: Karlos
|
Vloženo: 15.08.2008 8:07:46.
ID: 5156.
|
|
Helena: Hm divné, včera jsem tam dole byl, a nic takového jako receptury jsem tam neviděl. Ani v počítači je neměli....
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Normy
Od: Helena
|
Vloženo: 15.08.2008 15:21:20.
ID: 5157.
|
|
Já je tam opravdu kupovala, ale jen některé, nejvíc je měli u Fialy. Přesný název "Receptury pro cukrářskou výrobu", vydalo IDEA SERVIS, obnovené vydání v r. 2007. Jsou to takové hrubší sešity A4. Možná už jsou vyprodané, opravdu nevím, ale zkuste jinak firmu FIALA, tam jsem byla nedávno a viděla jsem jich tam hodně! Tak mnoho štěstí!!
odpovědět
|
| | | | | | | | | | | | | | | | |
Reagovat k tomtuto tématu
|
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|