Reklama
|
Téma "medovník"
|
medovník
Od: Maruška
|
06.03.2009 13:29:06.
id: 5975.
|
|
potřebovala bych recept na medovník , ale bez krému ze salka , takový ten jak je ze skaramelizovaného cukru a šlehačky , jo a slyšela sem , že se prý jednotlivé části medovníku protírají , jednou karamelový krém potom smetana a tak se to opakuje až nahoru , je to pravda ? a jaká je ta smetana ? zakysaná a nebo ušlehaná šlehačka ? poradte prosím díky moc .
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: medovník
Od: Jana
|
Vloženo: 06.03.2009 18:19:21.
ID: 5980.
|
|
Už jsem to tady někde psala. Nasypete asi hrnek krystal. cukru do suchého hrnce a rozpustíte na karamel. Když je hladký, tmavý a bez hrudek, opatrně a po trochách do něj vlijete vařící nebo aspoň horkou šlehačku (mně se osvědčilo i mléko v nouzi nejvyšší) a chvilku mícháte. Pozor, hodně to začne pěnit, nelijte všechno najednou a použijte delší vařečku. Té smetany stačí čtvrtlitrový hrnek. Necháte vychladnout asi půl hodiny, do teplého dáte 2 nebo 3 másla a vyšleháte krásný krém. Díly medovníku se potírají jenom tímto krémem, je dobré je ještě před potíráním provlhčit slazenou kávou.
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: medovník
Od: radka
|
Vloženo: 07.03.2009 21:34:06.
ID: 5996.
|
|
Nevím jestli může být tenhle.Doporučuje naše rodina.Dělám dvojnásobnou dávku,aby zbyl ke kafíčku i na další dny.Radka Medovník Těsto 500 g hladké mouky 2 vejce 3 lžíce medu 10 lžic mléka nebo sladké smetany 70 g sádla nebo tuku na pečení 160 g krystalu cukru 2 lžičky jedlé sody Tuk na plech
Krém 250 g másla 5 dl mléka 150 g moučkového cukru 2 čerstvé žloutky 1,5 sáčku vanilkového cukru 2 lžíce silné černé kávy
Pudinkový prášek rozmícháme ve třetině mléka a za stálého míchání ho vlijeme do vařícího mléka. Jakmile pudink zhoustne, přikryjeme ho pokličkou a necháme vychladnout. Uvaříme si a vychladíme kávu.
Za stálého míchání svaříme v páře mléko nebo smetanu s :medem, vejci, cukrem a tukem. Když směs začne houstnout, odstavíme z ohně, vmícháme jedlou sodu. Pozor směs trochu napění. Do lehce prochladlé směsi vmícháme polovinu mouky, pak celé vyklopíme na vál s druhou polovinou mouky a rychle vypracujeme hladké těsto. Ještě teplé rozdělíme na 4 díly, rozválíme kulatou nebo obdélníkovou placku na papír na pečení asi na půl plechu. Podsypeme moukou. Pečeme ve vyhřáté troubě 170°C asi 6 – 7 minut.
Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, po troškách přidáváme vychladlý pudink, po kapkách 2-3-lžíce černé kávy a trošku RUMU, umícháme hladký krém. Potřeme vychladlé placky, položíme na sebe, zatížíme a necháme proležet 1 – 2 dny. Pěkně zaležený nakrájíme a posypeme moučkovým cukrem. Nebo ještě lepší: obalíme překrojené pásy ve strouhaném perníku a nakrájíme na trojúhelníky. Nejchutnější jsou fakt až tak 5.den.
odpovědět
|
| |
Reagovat k tomtuto tématu
|
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|