Reklama
|
Téma "turecký med a žužu"
|
turecký med a žužu
Od: Zdeněk
|
01.07.2004 19:07:27.
id: 12.
|
|
Pane Sedláček,chtěl jsem se zeptat,zda víte,či mě můžete poradit recepty těchto dvou cukrovinek,co se prodávají na poutích. Předem Vám děkuji, s pozdravem Zdeněk
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Recept na turecký med a žužu
Od: Tomas Sedlacek
|
Vloženo: 04.07.2004 4:41:05.
ID: 14.
|
|
V nasi rodine se traduje recept na turecky med, neni vubec slozity:
3 bilky, 180 g cukru, 100 g medu, 120 g sekanych orisku /vlasske, liskove/
Rozehrejte med, nesmi varit. Bilky s cukrem slehejte v horke vodni lazni dokud nezhoustnou, potom tenkym praminkem za neustaleho michani prilejte med, potom primichejte nasekane orisky.
Nechte prochladnout, natrete na bile oplatky, nahoru opet oplatky a lehce zatizit prkenkem, nechat pres noc. Verze bez oplatku je stejna, opatrne, hodne veci lepi, nejlepe se mi osvedcil pecici papir nebo voskovany, jde to i s alobalem, ale hmota se musi nechat skoro uplne vychladnout.
Doporucuji pripravit rovnou dvojitou davku :-)
Zuzu - nevim jestli myslime tu samou vec, jiny kraj, jiny mrav. Napiste prosim co presne se skryva pod timto nazvem, urcite se recept nekde schovava.
Preji uspechy s tureckym medem, s pozdravem
Tomas Sedlacek
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: Zdeněk
|
Vloženo: 05.07.2004 19:41:57.
ID: 16.
|
|
Pane Sedláček,děkuji Vám za recept a co se týká žužu-čtyřbarevná gumovitá cukrovinka-složení-cukr,škrobový sirup-glukoza,vepřová želatina,kukuř.škrob,barvivo,kyselina a aroma na ochutnání. Předem Vám mockrát děkuji s pozdravem Zdeněk
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: Tomas Sedlacek
|
Vloženo: 02.09.2004 4:24:53.
ID: 57.
|
|
Musim priznat, nedari a nedari se mi nikde se dopatrat receptu. Doufam, ze alespon turecky med dopadl dobre, jakmile se mi zdari ziskat predpis, rad se podelim.
Tomas Sedlacek
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: magdus46
|
Vloženo: 16.11.2014 10:39:39.
ID: 12818.
|
|
AK SU TIE TUR. MEDY CO BOLI NA JARMOKO BOMBASTICJE. TYCH SOM MALA SICE POMENEJ NO TAKE V BALICKOCH Z OBCHODU TYMY SOM SA NEVEDELA DOJEST NO UZ V OBCHODOCH NEVIDAT.MOJA MATKA BOLA VEDUCOU POTRAVIN V JEDNEJ DEDINE. A TERAZ MAM NANE CHUT LEN VERZII POMLETYCH ORECHOV A POD.LEBO CHTIA STALE DOBRE AJA SVOJOU PAZRAVOSTOU SOM ZAMLADA ZNICILA ZUBY.ATO ZUZU V POHODE AJ TEDY AJ TERAZ.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: Sabes
|
Vloženo: 05.09.2004 12:18:43.
ID: 73.
|
|
Sledoval jsem Vaši korespondenci okolo tureckého medu a vzhledem k tomu, že jsem se také o tuto problematiku zajímal dovoluji si Vás oslovit. Marně totiž sháním recept na turecký med ale ten, který se pak seká z velkých krychlí (třeba na pouti). Co jsem zatím sehnal jsou medy, které jsou měkké a ve spojení s oplatkami. Pokud by jste měl nějakou informaci k této problematice prosím Vás o sdělení. Děkuji
J Sabes
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: frajarka
|
Vloženo: 13.01.2007 13:17:37.
ID: 1595.
|
|
Dobrý den, také sháním recept na zurecký med který se seká, prosím, pokud sedopátráte, dejte mi vědět.
Děkuji
Jarka
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: Dyy
|
Vloženo: 02.07.2011 20:30:58.
ID: 8158.
|
|
Suroviny: 24 dkg cukru, 13.5 dkg medu, asi 1.5 dl vody, 4 bílky, 30 dkg sekaných oříšků či mandlí Do nádoby s medem nasypeme cukr, vše zalijeme studenou vodou a necháme úplně rozpustit. Poté nádobu přistavíme na oheň a zahříváme. Cukrovou hmotu vyzkoušíme mezi prsty, na něž kápneme trochu chladnoucího cukru. Tvoří-li mezi prsty tenkou nit, je svařena na tzv. první stupeň, tj. na nit. Mezitím ušleháme z bílků tuhý sníh, opatrně do něj přilijeme horkou cukrovou hmotu a šleháme na ohni ještě asi 8 minut. Pak necháme směs vychladnout. Po vychladnutí hmotu opět přistavíme na oheň a vařečkou ji obracíme ode dna, až je hodně hustá. Přisypeme rozsekané oříšky nebo mandle a necháme ztuhnout. Vychladlý med dělíme sekáčkem na kousky.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: Chris
|
Vloženo: 03.12.2012 17:05:29.
ID: 9773.
|
|
Milá Dyy, opravdu by mne nenapadlo, zkoušet vařený cukr "na nit" jen mezi prsty, ty puchýře bych fakt nerada.Z toho soudím, že jsi recept nezkoušela a proto palec dolů. Takže pozor na různé pisálky, ty snadno odhalíte právě dle technologických postupů přípravy
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: Mirka
|
Vloženo: 03.09.2013 3:19:47.
ID: 10198.
|
|
Mily Chris. nepanikar a radeji si znovu dukladne precti ten text, ktery Dyy napsala ...treba i 4x, dokud ti to nedocvakne! Dyy jasne pise: Cukrovou hmotu vyzkoušíme mezi prsty, na něž kápneme trochu chladnoucího cukru. Nechapu, proc tady jancis a myslis si, ze z vychladle smesi cukru se nadelaji na prstech puchyre??? ...opravdu? z vychladle smesi? Takze ne pozor na ruzne pisalky ale na takova tululum jako jsi ty!
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: TifKBJaqsXj
|
Vloženo: 28.04.2016 19:28:32.
ID: 13320.
|
|
Such an imesrspive answer! You've beaten us all with that!
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: vasek
|
Vloženo: 20.10.2013 9:18:32.
ID: 10280.
|
|
při skouseni mezi prsty je to nejlepsí zpusob. Nesmi to však provádét néjaka citlivka
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: vasek
|
Vloženo: 20.10.2013 9:18:56.
ID: 10281.
|
|
při skouseni mezi prsty je to nejlepsí zpusob. Nesmi to však provádét néjaka citlivka
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: Dyy
|
Vloženo: 02.07.2011 20:30:23.
ID: 8157.
|
|
Suroviny: 24 dkg cukru, 13.5 dkg medu, asi 1.5 dl vody, 4 bílky, 30 dkg sekaných oříšků či mandlí Do nádoby s medem nasypeme cukr, vše zalijeme studenou vodou a necháme úplně rozpustit. Poté nádobu přistavíme na oheň a zahříváme. Cukrovou hmotu vyzkoušíme mezi prsty, na něž kápneme trochu chladnoucího cukru. Tvoří-li mezi prsty tenkou nit, je svařena na tzv. první stupeň, tj. na nit. Mezitím ušleháme z bílků tuhý sníh, opatrně do něj přilijeme horkou cukrovou hmotu a šleháme na ohni ještě asi 8 minut. Pak necháme směs vychladnout. Po vychladnutí hmotu opět přistavíme na oheň a vařečkou ji obracíme ode dna, až je hodně hustá. Přisypeme rozsekané oříšky nebo mandle a necháme ztuhnout. Vychladlý med dělíme sekáčkem na kousky.
odpovědět
|
|
Nadpis: ko6jgX274MDn
Od: 8mNykdbEAQf
|
Vloženo: 10.09.2013 18:40:04.
ID: 10218.
|
|
Thkans for taking the time to post. It's lifted the level of debate
odpovědět
|
|
Nadpis: ko6jgX274MDn
Od: 8mNykdbEAQf
|
Vloženo: 10.09.2013 18:40:04.
ID: 10219.
|
|
Thkans for taking the time to post. It's lifted the level of debate
odpovědět
|
|
Nadpis: ko6jgX274MDn
Od: 8mNykdbEAQf
|
Vloženo: 10.09.2013 18:40:04.
ID: 10220.
|
|
Thkans for taking the time to post. It's lifted the level of debate
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: umE66f38Dyuz
|
Vloženo: 29.04.2016 1:59:23.
ID: 13329.
|
|
Stay with this guys, you're hepilng a lot of people.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: ...
|
Vloženo: 29.09.2004 17:38:02.
ID: 90.
|
|
děkuji za ten recept ne turecký med.mohla bych vás poprosit zda by ste nezjistil ten recept na žužu
děkuji budu se těšit!!!
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: Hrabina
|
Vloženo: 20.12.2004 17:20:32.
ID: 175.
|
|
Dobrý den pane Sedláček, zkoušel jsem dle Vašeho receptu "turecký med", ale ne a ne mi ztuhnout. Je tam nějaký fígl?
Děkuji Hrabina
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: Anysek
|
Vloženo: 19.05.2006 13:27:21.
ID: 879.
|
|
Zkosela jsem doma turecky med ale neztuhl mi... Co dlam spatne, Jaky tam ma byt cukr a ma byt i snih uplne horky a pote az ztuhne??? Diky za odpoved....
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od:
|
Vloženo: 04.11.2006 18:06:48.
ID: 1395.
|
|
pravě ho du udělat :-)..tak mi drzte palce !! uz sem zkousela mnoho zpusobu a nikdy to nebylo ono.tak sem ted zvedava :-).jinak-zkousela sem i recept ktery sem videla v poradu kluci v akci a musim rict ze nebyl vubec dobry :-( . tak du na to !!!
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: jana
|
Vloženo: 30.07.2007 18:47:03.
ID: 2554.
|
|
ahoj mam takovy dotas proč se ty žloutky musí mychat ve vodní lazni a nema se tam přidat karemel nebo neco takoveho a budeto jako med co si kupuju ma poutich diky za odpoved=)
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: pro Jana blbka
|
Vloženo: 26.03.2016 12:54:39.
ID: 13283.
|
|
Ty náno, nez se zeptas, nauc se cesky. Míchat fakt neni vyjmenovane slovo!
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: venrique
|
Vloženo: 02.06.2014 14:31:26.
ID: 11546.
|
|
dobry den pane Sedláček,chtela bych vas poprosit zda byste nevedel postup receptu na tvrdy sekany turecky med dekuji s pozdravem Veronika.K
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: slavek
|
Vloženo: 23.09.2014 20:39:26.
ID: 12675.
|
|
žužu je dlouholetá tradice stánkářů já jsem výrobce poutových cukrovinek a není to lehké jestli nemáte přesní recept a postup tak se vám nikdy nic nepodaří.to to se nikde ve škole nenaučíte
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od:
|
Vloženo: 29.08.2004 0:09:50.
ID: 54.
|
|
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: dana
|
Vloženo: 28.12.2004 15:01:46.
ID: 180.
|
|
ten recept na turecký med zde uvedený je nesmysl to je jasné že bílky a med nikdy neztuhnou, přidám jednu nápovědu, cukr když se vaří tzv.na bublinu potom krásně ztuhne tak že...
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: ZuSka
|
Vloženo: 26.09.2006 7:56:44.
ID: 1300.
|
|
hm, kdyz tu tak pekne hazis ramena, mela bys vedet, zes nenapsala o nic mensi blbinu nez TS predtim, jelikoz se mi nechtela delat lazen, lila jsem tam cukerny rozvar a neztuhlo to taky.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Gw66or8kdQE
|
Vloženo: 29.04.2016 2:44:03.
ID: 13333.
|
|
I thgohut finding this would be so arduous but it's a breeze!
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: jovanka
|
Vloženo: 01.06.2005 11:45:05.
ID: 338.
|
|
dobry den, hledam cesky vyraz pro "guimauve", tradiční cukrovinku ze starých francouzských poutí. Není to cukrová vata, ale cosi jako žvýkací guma, guimave je doslova proskurník, léčivá bylina. Podle obrázků, které jsem našla na internetu, je to asi něco jako "marshmallow", prodávalo se na tyčce - nevíte, jestli u nás něco takového existovalo a jak by se tomu česky mohlo říkat? Děkuji za pomoc jovanka
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Michal
|
Vloženo: 14.05.2010 15:54:49.
ID: 7485.
|
|
to žužu je právě dost podobné marshmallow ;)
odpovědět
|
|
Nadpis: RECEPT NA GUIMAUVE
Od: moos
|
Vloženo: 21.07.2012 20:05:33.
ID: 8983.
|
|
Ahoj, ten příspěvek je tady už několik roků, ale ten recept na guimauve mám, přímo od kamaráda z Francie, tak jestli chceš, tak se ozvi.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Mirka
|
Vloženo: 03.09.2013 3:31:35.
ID: 10199.
|
|
Jovanko, guimauve je přece marshmallow, je to cukrovinka sestávající z cukru, kukuřičného sirupu, vody, želatiny, většinou i z vajec, zjemněná v horké vodě, dextrozou a s přidanou příchutí, většinou i potravinářskými barvivy, přeměněná do houbovité konzistence a vytvarovaná do formy typicky menšího válečku. E
Existuje i léčebná verze marshmallow, z Althaea officinalis (prokurník lékařský, ibišku). zdravim! Mirka
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Vierka
|
Vloženo: 06.06.2005 11:35:17.
ID: 343.
|
|
Cez vikend som robila turecky med podla vasho receptu. Bol vynikajuci (vobec sa neroztekal) a zo stola zmizol asi za dve hodiny :o). Mate pravdu - na buduce urobim dvojitu davku :)
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Ala
|
Vloženo: 01.11.2005 15:21:47.
ID: 514.
|
|
Pane Sedláček, Vaše recepty jsou výborné. Prosila by jsem Vás o zasláni receptu na výrobu tvrdého tureckého medu. Předam Vám děkuji s pozdravem a přáním všetkého dobrého Vaše čitatelka Ala.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Ala
|
Vloženo: 01.11.2005 15:22:10.
ID: 515.
|
|
Pane Sedláček, Vaše recepty jsou výborné. Prosila by jsem Vás o zasláni receptu na výrobu tvrdého tureckého medu. Předam Vám děkuji s pozdravem a přáním všetkého dobrého Vaše čitatelka Ala.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od:
|
Vloženo: 03.12.2008 10:06:07.
ID: 5564.
|
|
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: pepe
|
Vloženo: 17.02.2009 17:13:48.
ID: 5859.
|
|
mužu se zeptat jak se virabi turecky med
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Hav
|
Vloženo: 18.02.2009 9:49:49.
ID: 5861.
|
|
Zeptat se jistě můžete, ale kdybyste si pročetl alespoň celé toto téma, tak byste minimálně 2 recepty objevil. Jeden jsem zde také zveřejnila. Bohužel se dosud neozval nikdo, kdo ho zkusil aby poreferoval, jak to dopadlo a jaký byl výsledek.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od:
|
Vloženo: 21.02.2009 15:18:05.
ID: 5880.
|
|
poutoví med-nachystejte si 2 vet ší teflonové pánve arobot s nerez mísou . musíte dělat od razu .předem si nachystejte ořechy -lískové -buráky jsou výborné.nasekat a opražit .na jednu pánev 0,5 kg kr.cukru necháme skaramelizovat jen jemně a hnet nalejeme 1 kondenzované mléko slazené -mírně provařovat as.7 min.druhá pánev 1 kg kr cuk.-2dc vody vaříme na nit.jak se bude roztok táhnout ,přilijeme 0,5 medu .kovový kotlík si nahřejte v trobě as. 80 stupnů.obě pánve slejte do kotle a šlehejte ,už podle vzhledu poznáte kdy to bude barva -bíle kafe bude to rychle tuhnout .as.po 5 min šlehání dejde ořechy .hluboký plech vymazat olejem a vllét ještě horkou směs .vrch posipat lískovími ořechy.nechat vychladit do druhého dne .sekáme sekáčkem .
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: KUBASSSS
|
Vloženo: 01.01.2006 11:01:17.
ID: 590.
|
|
POMOC! Nevíte někdo prosím vás, jak se dělá cukrová vata nebo aspoň recept na marshmallow děkuji!!
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Cukrová vata
Od: Leňa
|
Vloženo: 08.02.2007 14:47:51.
ID: 1661.
|
|
Cukrová vata je pouze krystal, potravinářská barva a kys. citrónová, ale bez stroje na výrobu vaty to bohužel neuděláte. :-(
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: wacky_aya
|
Vloženo: 24.01.2006 21:20:34.
ID: 618.
|
|
ŽUŽU ČTVEREČKY 15 kousků
100 g karamel, 100g rostlinného tuku, 100 g velkého žužu (marshmallow) a 100 g burizonů. Mělká forma o rozměrech 27,5 x 17,5 cm.
1. Vymažte formu. Nasypte karamely do plastikového sáčku a válečkem je rozdrťte. 2. Nasypte karamely a žužu do velkého rendlíku, přidejte tuk a velice opatrně všechno při mírné teplotě rozpusťte. Pořád míchejte. 3. Až se všechny přísady rozpustí a spojí v jednu hmotu, sundejte rendlík ze sporáku. Opatrně vmíchejte burizony . 4. Lžící přendejte směs do formy, vypouklou částí lžíce ji upěchujte a uhlaďte .Nechte ztuhnout a potom nakrájejte.
ZKOUŠELA JSEM TO. SICE TO NENI STEJNE, ALE CHUTNA TO DOBRE. HODNE STESTI=)
odpovědět
|
|
Nadpis: Re žužu
Od: Standa
|
Vloženo: 16.04.2006 23:31:03.
ID: 805.
|
|
Opravdu je tak slozite sehnat recept na zuzu.?
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Štěpán
|
Vloženo: 06.05.2006 19:28:23.
ID: 843.
|
|
Recept na žužu je pečlivě strážené tajemství, nesmí se vyskytovat v písemné formě, zná ho jen několik žužu mistrů, kteří recept předají na smrtelné posteli jen jedinému spolehlivému nástupci.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od:
|
Vloženo: 03.06.2010 21:22:14.
ID: 7532.
|
|
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: jarmar
|
Vloženo: 16.03.2014 8:50:50.
ID: 10474.
|
|
Pak si musím zákonitě myslet, že někdo z podvodných pouťových prodejců prodává uloupené tajemství. Právě sem žužu z matějské dojedl a jediný rozdíl, který je zaznamenán je za ty roky CENA. Z 5,- Kč už stojí 40,- Kč a chuť je celkem stejná jako před padesáti lety. Co je pravdivé, recept se nikde nevyskytuje, takže "Kočkovci" si recept na snadný výdělek pečlivě uchovávají v tajnosti.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Jauchka
|
Vloženo: 18.11.2014 19:21:07.
ID: 12819.
|
|
Dnes jsem zadala dotaz na "žužu dezert" a recept se ukázal. Nevypadá složitě,tak ho někdy vyzkouším.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Miron
|
Vloženo: 10.11.2006 19:43:13.
ID: 1410.
|
|
Ten turecky med
3 bielka, 180 g cukru, 100 g medu, 120 g sekaných orieškov.
Med zohrejeme v horúcom kúpeli. Z bielkov vyšľaháme sneh a primiešame cukor. Za stáleho miešania, tenkým pramienkom prilievame med. Nakoniec primiešame oriešky. Masu necháme vychladnúť a natierame ju na oblátky v hrúbke asi 1 cm. Navrch položíme druhú oblátku a zaťažíme doskou. Na druhý deň pokrájame na pásiky.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: helena
|
Vloženo: 10.05.2007 7:59:01.
ID: 2042.
|
|
Prosím - pokud možno odpovězte i na těchto stránkách, ne jenom na email paní Soně. Když je již tady položen dotaz, určitě odpověď si mnoho amaterských cukrářů rádo přečte. Díky.
odpovědět
|
|
Nadpis: recept na trdelník
Od: kovacova
|
Vloženo: 18.05.2007 20:31:29.
ID: 2087.
|
|
Dobrý deň Chcela by som vedieť recept na pravý nefalšovaný trdelník Ďakujem
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: pepik
|
Vloženo: 22.05.2007 11:37:42.
ID: 2097.
|
|
Kdo to přeloží????
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: citrus
|
Vloženo: 22.05.2007 15:30:10.
ID: 2100.
|
|
vždyť je to primitivní
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od:
|
Vloženo: 29.05.2007 19:23:30.
ID: 2131.
|
|
to citrup : tak to přelož ne??? .-)
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: jerry
|
Vloženo: 30.05.2007 19:47:02.
ID: 2138.
|
|
ok tak ja vam rozlousknu:
zuzu neboli marsmallows:
455 cukr krystal 1 polev.lzice glukozoveho syrupu 200ml vody 9 listku zelatiny 1 kavova lzicka vanil.extraktu 125g libovolneho ovocneho pyre/maliny,mango,banan..../ 50:50 cukru moucka: skrobove moucky postup:
bohuzel budete potrebovat cukromer,coz asi moc z vas nema,nebo alespon teplomer jez dosahne teploty vic jak 127 st.celsia.
1, namocte zelatinu do vody cca10min 2,svarte cukr, glukozu,vodu/200ml/ k teplote 127 st.celsia 3.behem cekani na pozadovanou teplotu,vyslehejte bilky v kuchyn.robotu az zacnou tvorit spicky,ktere drzi tvar take privedte pyre k varu,odstrante z plotny a rozpustte v nem vyzdimanou zelatinu 4,smichejte cukrovy syrup a pyre 5,zpnete robot s bilky na nejvys. otacky a opatre prez ne prelijte syrup+pyre 6,hmota zprvu bude vypadat ridce slehejte asi 20-25min az z ni bude leskla hustsi hmota 7,vylozte pozadovanou formu potravin.folii a popraste ji huste mixem cukru a skrob.moucky /duvod:nepodarilo by se vam pak dostat zuzu z formy.pouzijte cednik pro rovnomerne pokryti/ 8,nechte ztuhnou v lednici cca 2hod./ 9,opakujte poraseni na povrchu zuzu skladujte na suchem ne prilis horkem miste,ne v lednici,cukr by vam zvlhnul.
jerry
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od:
|
Vloženo: 30.07.2007 19:38:17.
ID: 2556.
|
|
to jste ale nepřekládal text od Pepíka!?!
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: nani
|
Vloženo: 01.04.2012 1:40:57.
ID: 8561.
|
|
špatně přeloženo...!!!
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: L6IzcMdEoGr6
|
Vloženo: 29.04.2016 2:18:20.
ID: 13331.
|
|
Thanks guys, I just about lost it loonikg for this.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: evik
|
Vloženo: 10.12.2014 17:24:51.
ID: 12848.
|
|
tak to nevím co s tím-teď zrovna čtu co je napsáno na žužu:želatina,cukr,glukóza,kyselina citronová,citropasta,barva.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: jana
|
Vloženo: 30.07.2007 18:56:22.
ID: 2555.
|
|
ahoj mam par dotazu ten 1:proč semusí ty bilky vařit ve vodni laznia 2:bude ten turecky med stejny jao ten co si kupuju na poutích ???????? děkuji za odpověd=)=)
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Hav
|
Vloženo: 23.10.2007 19:40:12.
ID: 3263.
|
|
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: KyK1kp17P6
|
Vloženo: 29.04.2016 3:28:56.
ID: 13337.
|
|
In the copeticalmd world we live in, it's good to find simple solutions.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Hav
|
Vloženo: 23.10.2007 19:55:52.
ID: 3265.
|
|
Ptali jste se tady na turecký med, který by byl tuhý a sekal se sekáčkem. Jeden recept jsem objevila a tak ho zde zveřejním. Upozorňuji Vas ale, že ho nemám vyzkoušený, takže bez záruky. Recept je ze sešitu Nezapomínáte na med ? a byl vydán v roce 1977.
Domácí turecký med 24 dkg cukru, 13.5 dkg medu, asi 1.5 dl vody (16 dkg), 4 bílky, 30 dkg sekaných oříšků
Cukr s medem necháme nejdříve úplně rozpustit ve vodě. Pak přistavíme na oheň a zahříváme. Zkoušíme kapku chladnoucího cukru mezi prsty. Tvoří-li mezi prsty tenkou nit, říkáme že je svařen na první stupeň, tj. na nit. Mezitím ušleháme z bílků tuhý sníh, přilijeme do něho horkou cukrovou hmotu a šleháme ještě na ohni asi 8 minut. Necháme vychladnout. Znovu přistavíme na teplo a vařečkou hmotu obracíme ode dna, až je hodně hustá. Přisypeme rozsekané oříšky nebo mandle a necháme ztuhnout. Vychladlý med dělíme sekáčkem na kousky.
Recept jsem opsala slovo od slova. Znovu upozorňuji, že jsem ho nezkusila, tak nevím. Prosím proto všechny odvážné, aby se podělili o to, jak jejich pokus dopadl.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: samyca
|
Vloženo: 14.12.2009 18:08:26.
ID: 7152.
|
|
Musím Vám moc a moc poděkovat za vložený recept na sekaný turecký med. Je to asi hodinka, co jsem s vařením skončila a med tuhne za oknem a vypadá to, že to byl opravdu vydařený pokus. Med je již teď tvrdý a pevný, takže ráno bude určitě zralý na sekáček. :o)) Musím upozornit všechny, kteří se do vaření Vašeho receptu chtějí pustit, že nic dobrého není zadarmo a platí to i v tomto případě. Já u plotny propotila tričko, ale myslím, že se to vyplatilo. Turecký med u nás miluje můj dědeček a zrovna nedavno, když jsme mu (v dobré víře) přivezli med z pouti, vzpomínal, na staré časy, kdy turecký med, chutnal jako med. A já mu musím dát za pravdu, ten, co jsme přivezli, byl jako břečka, proti tomu, co jsem dnes uvařila podle receptu, který jste objevila. Ještě jednou DĚKUJI! :o)
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Hav
|
Vloženo: 16.12.2009 6:53:39.
ID: 7155.
|
|
Děkuji Vám za odezvu na recept, je to zde spíše výjimkou. Prosím, napiště ještě, zda šel opravdu sekat a zda dědečkovi chutnal.
odpovědět
|
|
Nadpis: ŽUŽU
Od: 2malasisi2
|
Vloženo: 23.01.2008 18:56:08.
ID: 3914.
|
|
ŽUŽU neboli Rahat- 10 dkg karamelových bonbonů,10 dkg bonbonů marshmellows,10 dkg tuku,10 dkg bílých burizonů. Karamely rozdrtíme válečkem,pak je dáme do vodní lázně s máslem,přidáme marshmellows a necháme rozpustit.Až se utvoří jednolitá hmota,přidáme burizony.Směs vylejeme na vymaštěný plech,necháme ztuhnout,krájíme na čtverečky.
ŽUŽU ll. 2 hrnky cukru,1 lžíce škrobu(solamylu),1 hrnek vody,1/2 lžičky vinného kamene,1 lžíce příchutě,potravin.barvivo,1/2 hrnku opražených oříšků.Rozpustíme škrob ve vodě,přidáme vinný kámen a mícháme asi 15 min.Posledních 5 minut přikryjeme pokličkou.Přidat příchuť,barvivo a oříšky(nemusí být).Nalejeme do olejem vymazaného nízkého plechu,necháme ztuhnout.Krájíme na čtverečky,obalujeme ve škrobu-solamylu. Tyto recepty jsem sice nezkoušela,ale prý to funguje.
odpovědět
|
|
Nadpis: karamelove susenky
Od: Bee
|
Vloženo: 29.01.2008 17:36:30.
ID: 3941.
|
|
ahoj...potřebuju sehnat recept na karamelove sušenky zamilovala jsem si Lotusky, ale musela bych je kupovat v obrovskem mnozstvi abych ukojila sve touhy tak bude lepsi si je pect..:) jeste bych potrebovala navod na kramel, takovy ten tahnouci se jako je ve snickers...dekuju Mája
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Hana
|
Vloženo: 16.12.2009 9:35:00.
ID: 7157.
|
|
recept na žužu - výborný, ale je toho moc, příště udělám z poloviční dávky: 18 cl vody 83 g glukozy 110 g bílků 45 g želatiny 880 g cukru krupice Želatinu namočíme do studené vody. Vodu smícháme s glukozou a svaříme na 130°;C. V cukru rozpustíme želatinu a vlijeme pomalu do bílků, které šleháme.Zároveň můžeme hmotu dochutit ( já dala marmeládu) či obarvit.. Hmotu šleháme do vlažné teploty.Tác vyložíme potr. folii a posypeme moučkovým cukrem.Na tác rozetřeme žužu, opět posypeme a zabalíme do folie. Necháme nejlépe do druhého dne. Snad jsem pomohla. Hana
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: hana
|
Vloženo: 01.01.2010 15:43:39.
ID: 7194.
|
|
Dobrý den, prosím, kde seženu onu glukózu do žužu?. Děkuji
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Johny
|
Vloženo: 02.01.2010 20:57:30.
ID: 7198.
|
|
U Firmy Fiala Praha, ale je to bohužel 5 kg balení.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: jana
|
Vloženo: 29.08.2010 21:06:42.
ID: 7658.
|
|
muzete nahradit kukuricnym sirupem a nebo s da glukoza poridit v bioproduktech nebo lekarnach
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: krata
|
Vloženo: 14.09.2010 0:09:23.
ID: 7676.
|
|
glukóza = hroznový cukr - mají v lékárně
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: juri4
|
Vloženo: 15.02.2010 19:00:05.
ID: 7297.
|
|
Do tureckého medu je lepí spomínaný sirup,je to vlastne kukuričný škrob.Urobte si z ihlice očko a ked ide skrob do varu/alebo med/ ked urobí potah v očku tak ho nalievajte do pripraveného snehu.Presné pomery nájdete v československej štátnej norme cukrárskej.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Jarek
|
Vloženo: 16.02.2010 19:17:11.
ID: 7301.
|
|
Juri4 prosím tě kde bych mohl sehnat ty normy?
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: cukrář
|
Vloženo: 30.06.2010 22:42:20.
ID: 7571.
|
|
Bohužel pro dotazující se cukrařinou živým a hodně pro mě znamená, tak Vám nemůžu dát recepty, protože je to v našem oboru neprofesionální a nedělá se to. Ale radu dát můžu, když už sem může psát autor odkazu předemnou, tak proč ne já. Med mezi oplatky, tak to není turecký, ale říká se mu košický, rozvar se do něj vaří o trochu nižší stupně (nebo můžete to dělat v lázni nad párou), proto není tak tvrdý. Do tureckého medu se vaří rozvar, který se vlije do vyšlehaných bílků. Žužu,...to mě moc neláká....ale guimauve (francouzsky) nebo Marshmallow (anglicky) - základní suroviny - voda,glukóza,cukr krupice,bílky,želatina....pak ještě kukuřičnej škrob s cukrem moučkou, aby se Vám to líp dělalo a moc to nelepilo, ale pokud to budete dělat doma, moc čistá práce to není a dost se ulepíte :).
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Zdenek
|
Vloženo: 13.02.2013 20:20:34.
ID: 9937.
|
|
Prosím mužete mi sdělit postup na žužu.Zdenek
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: ivan
|
Vloženo: 05.11.2015 9:54:21.
ID: 13116.
|
|
Prosim Vas,mozte mi poradit aka ma byt teplota rozvaru pri vyrobe kosickeho medu,vopred dakujem
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Miriama
|
Vloženo: 19.01.2020 12:35:32.
ID: 14210.
|
|
Prosim Vas pridava sa do kosickeho medu po vyliati rozvaru ocot?dakujem
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Karlos
|
Vloženo: 13.07.2010 8:47:19.
ID: 7579.
|
|
Ahoj. Myslel jsem si že je tu cenzura vlastníků stránek, a ptoto člověk musí čekat než se příspěvky umístí do vlákna, ale když čtu předposlední příspěvek tady....kupodivu...asi to tak není..... Měl bych dotaz pro cukráře na výrobu turmedu a košického medu. V receptuře je, že se 30 % cukru rozšlehá s bílky a zbytek se svaří a td a td. Je tu ale problém. Vzhledem k velkému množství sukru krupice je i oněch 30% do bílků strašně moc. To se prostě nemůže rozšlehat tohle to. Šlehal jsem to docela dlouho, protože se mi jedna várečka už nepovedla, ale bohužel ani podruhé se mi nepodařilo zbavit se tzv. "zrnek písku chrastících mezi zuby". Horký roztok na 147, 5°C to už prostě nezachrání, a v hmotě která je jinak chutná, jako turecký med, je ona celkem výrazná vada, nerozpuštěná zrníčka krupicového cukru. Jak to ale ti cukráři teda dělaj? Košický med jsem jednu dobu kupoval častěji, a zmíněný pocit písku mezi zuby jsem nikdy neměl......... Díky pokud poradíte....kdokoliv. Recept na tvrdý turecký med známý z poutí by se také hodil. Karlos
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Terminator
|
Vloženo: 26.08.2010 20:23:49.
ID: 7645.
|
|
Turecký med
Bílý cukr (kolik třeba) rozpustíme ve Vodě (kolik třeba) na hustý sirup a invertujeme s Kyselinou vinnou (kolik třeba) (přibližně 10,0 na 30.000 cukru) velmi opatrně za neustálého míchání. Po určité době, když je již cukr částečně invertován, necháme sirup vychladnout a přimícháme sníh ušlehaný ze Sušeného vaječného bílku (kolik třeba) a znovu za důkladného míchání zahříváme, až hmota silně zhoustne a cukr začíná karamelizovat. Do chladnoucí hmoty vmícháme Mandle (kolik třeba) Včelí med (kolik třeba) a hmotu pak vlijeme do velkých bloků.
Recept z knihy:
Josef Brož - Receptář chemicko technický z roku 1942
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Zababa
|
Vloženo: 26.11.2010 23:05:27.
ID: 7815.
|
|
Prosím nešlo by tenhle recept nějak upřesnit? V jakém množství jsou ty přísady potřeba? A kolik vinné kyseliny je 10,0 a kolik cukru je 30.000?
odpovědět
|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |